maanantai 9. tammikuuta 2012

Dolan: "Kangastuksia" (2010)

"Kangastuksia" (2010) on elokuva rakastumisesta. Uskottavuutta tarinalle nuorista aikuisista tuo elokuvan ohjaaja, tuottaja ja yhden pääosan näyttelijä Xavier Dolan, joka on vain 21-vuotias.

Elokuvassa kuvataan taitavasti rakkauden tunteen keveyttä ja miten se vie ihmisen kokonaan outoon maailmaan, joka sulkee muun todellisuuden ulkopuolelleen. "Kangastuksia" kertoo miten Nicolakseen (Niels Schneider) rakastuneet ystävykset Marie (Monia Chokri) ja Francis (Xavier Dolan) antautuvat tunteen vietäviksi - ja miten se ei sitten lopulta johda mihinkään. Nicolas ilmeisesti vain leikittelee vuorotellen Marien ja Francisin tunteilla - tai ehkä hän ei yksinkertaisesti vain ymmärrä, mistä toisten käytöksessä lopulta on kyse. Hän vaikuttaa hieman lapselliselta.

Nuorten elämä on yhdessäoloa lähinnä Nicolaksen asunnossa, biletystä ja myös vaeltelua läheisessä vuoristossa ja maaseudulla. Nuoret eivät varsinaisesti tee mitään. He vain ovat. Marie polttaa paljon, mutta he eivät muuten huumaa itseään alkoholilla tai muilla aineilla. Elämä riittää huumeeksi - mitä sopiva musiikki rytmittää.

Kolmikko jopa nukkuu välillä samassa sängyssä, mutta he eivät harrasta keskenään seksiä. Mariella ja Francisilla on kuitenkin seksikumppaneita muualla. Samoin Nicolaksella on oma ystäväpiirinsä.

Elokuvan kuvaus on kohteita estetisoivaa ja tyylittelevää. Huomio on pienissä, nautintoa ja iloa tuottavissa yksityiskohdissa. Monet kohtaukset on näytetty hidastettuina, silloin kun rakkauden kohde on täydellisimmillään silmien edessä. Katsoja suorastaan tuntee Marien ekstaattisen kokemuksen hänen katsellessaan Nicolaksen tanssia tämän syntymäpäivillä. Samanlaisia kokemuksia on Francisilla. Hän kuvittelee makaavansa Nicolaksen kanssa, mikä mielikuva esitetään mahdollisimman värikkäästi, kirkkaasti ja mieltä kiihottavasti ja järkyttävästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti