tiistai 10. tammikuuta 2012

Fielding: "Bridget Jones - elämäni sinkkuna" (1996)

"Hmph. Heräsin tosi tympääntyneenä. Päälle päätteeksi syntymäpäivääni on enää kaksi viikkoa, ja silloin joudun kohtaamaan silmästä silmään sen tosiasian, että taas on kulunut kokonainen vuosi, jonka aikana kaikki muut paitsi minä ovat menneet naimisiin ja muuttuneet leuhkoiksi ja tekevät nyt lapsia - plop plop plop niitä syntyy joka puolella - ja ansaitsevat satojatuhansia ja etenevät aina yhteiskunnan huipulle saakka, kun taas itse ajelehdin vailla peräsintä ja miestä epäonnistuneesta suhteesta toiseen ja urani polkee paikallaan." (Takakansi)

     *     *     *

"Bridget Jones" on lajinsa, chick lit - kirjallisuuden ehdoton brittiklassikko. Asetelmaltaan ja myös sisällöltään se muistuttaa Jane Austenin "Ylpeyttä ja ennakkoluuloa" (1813) ja on ikään kuin sen modernisoitu versio. Päiväkirjamuotoon kirjoitettu romaani imee mukaansa tämäntapaisesta romanttisesta viihteestä kiinnostuneen lukijansa.

Kolmikymppinen Bridget etsii vielä paikkaansa elämässä. Tai oikeastaan hän on vain vailla miesystävää, jollainen saattaisi löytyä hänen työpaikaltaan kirjankustantamosta. Tosin työkään ei ehkä ole sieltä kiinnostavimmasta päästä.

Bridget unelmoi pomostaan Danielista, ja heidän välilleen kehkeytyykin suhde - vain jonkin ajan kuluttua päättyäkseen. Daniel on Bridgetille uskoton, siis Bridgetin kannalta katsottuna. Toinen kandidaatti Mark on huomattavasti vakaampaa sorttia, mutta lopultakin - vielä tässä kirjassa - Bridget Jonesin - elämä tuntuu polkevan paikallaan. Daniel ja Mark ovat kuin Austenin kirjan Wickham ja Darcy. Markin sukunimi jopa on Darcy.

Tällä tavoin Bridgetin ja Danielin onnahteleva suhde eteni Ystävänpäivänä:

"Iik ihanaa. Ystävänäpäivä. Onkohan posti jo tullut. Ehkä saan kortin Danielilta. Tai joltakulta samanlaiselta ihailijalta.(..) Koin villin riemukkaan hetken, kun näin porraskäytävässä ruusukimpun. - Daniel!" (s. 67)

Bridgetin elämä pyörii monien pienten asioiden - ja ennen muuta hänen kehonsa - ympärillä. Painonhallinta on pitkään ylittämätön ongelma. Hän mietti koko ajan niin ruokavaliotaan kuin sen sisältämiä kaloreita. Bridgetin äidillään sen sijaan menee vaudikkaammin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti