maanantai 9. tammikuuta 2012

Haag: "Ihana ja todella rakastettu" (2007)

"Isabella Eklöf on kolmekymppinen näyttelijä, jolla ei suoraan sanottuna mene kaikki ihan putkeen: Hänen koko vaatekomeronsa sisältö on vuodelta 1993. Jouluna hän esiintyy pukkina entisen poikaystävänsä uuden tyttöystävän sukulaisille. Kaikki muut Bellan ikäiset ovat jo löytäneet oman paikkansa maailmassa ja edenneet urallaan ja tavanneet mukavan elämänkumppanin ja saaneet jännittäviä työtehtäviä." (Takakansi)

     *     *     *

Chick Lit. Eikö sano mitään? Entä Fieldingin "Bridget Jones"? Tai Bushnellin "Sinkkuelämää"? Kaikki ovat kirjoja - ja myös muita kulttuurituotteita -, jotka ovat suunnattu alle 35-vuotiaille naisille. Martina Haag on ruotsalainen 'chick lit' - kirjailija, näyttelijä ja suosittu TV-juontaja. "Meidän kotona" (2006), "Ihana ja todella rakastettu" (2007) ja "Radan väärällä puolella" (2009) ovat käännetty heti ilmestyttyään myös suomeksi. Kahteen jälkimmäiseen teokseen ovat varattu myös elokuvaoikeudet.

     *     *     *

Haagin "Ihana ja todella rakastettu" (2007) on hauska ja samalla hyvinkin traaginen tarina 34-vuotiaasta näyttelijästä, jonka uran alkaminen on pahasti takkuillut. Jopa niin pahasti että hän on pitkäaikaistyötön, joka on putoamassa ansiosidonnaiselta päivärahalta.

Sitten häntä potkaisee onni tai ainakin hän luulee niin. Hän saa kutsun Tukholman kuninkaallisen Dramaten - teatterin koe-esiintymiseen. Ainoana mutkana matkassa on se, että hän ei ole ansioluttelossaan (CV) aivan rehellisesti kertonut osaamisistaan. Hän on mm. kertonut olevansa akrobaatti. Tosiasiassa Bella Eklöf ei harrasta edes liikuntaa.

Hänelle on tarjottu Violan roolia Shakespearen "Loppiaisaatossa", jota - ei enempää eikä vähempää kuin - Ingmar Bergman on ohjaamassa. Violan rooliin kuuluu kolme vaikeaa temppua, jotka näyttelijän tulisi osata.

Bella ottaa osaamattomuutensa haasteena. Hänellä on pari kuukautta aikaa opetella akrobatiaa, ja hän panee kaikki peliin. Omat ja äitinsä rahat. Hän palkkaa parhaan opettajan, jota rahalla saa ja alkaa opetella perusasioita. Bellalla ei ole kuitenkaan mitään realistisia mahdollisuuksia oppia näytelmässä vaadittuja taitoja.

Jossain vaiheessa Bella tajuaa, että valhe tulee paljastumaan. Varsinkin hänen ystävättärensä Kajsa muistuttaa siitä alituiseen. Bella jatkaa kuitenkin hamaan loppuun saakka eli erottamiseensa. Bella ei jää pitkään murehtimaan takaiskuaan vaan on heti valmis ryhtymään uusiin koitoksiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti