torstai 19. tammikuuta 2012

Hänninen ym. "Erotica. 69 kiihottavaa kirjaklassikkoa" (2008)

"Eroottisen kirjallisuuden mehukas historia esittelee kiellettyjä hedelmiä Decameronesta Sonja O:hon, Lolitasta Laulujen lauluun, markiisi de Sadesta Tommy Tabermanniin ja antiikin klassikoista alan lehtien lukijakirjeisiin. Mukana on niin runollista aistivoimaa kuin yliampuvia perversioita, anekdootteja kirjoittajien hämärästä henkilöhistoriasta ja teosten nostattamista skandaaleista - sekä runsaasti sensuroimattomia sitaatteja makuukamarikirjaston helmistä." (Takakansi)

     *     *     *

Sisällys:
1. Antiikista Kaukoitään (Ovidius, Sapfo, Raamattu, Kama Sutra, Ling Menchu)
2. Keskiajan ilot, valistuksen valo (Boccaccio, Tafzawi, Casanova, Cleland, de Sade)
3. Viktoriaaninen aika (de Balzac, Wilde, Harris)
4. Kaunokirjallisuuden ja erotiikan moderni liitto (Apollinaire, Lawrence, Miller, Nabakov, Mykle)
5. Vapautumisen aika (Réage, Kilpi, Jong, Nin, Kinsey)
6. Orgioiden jälkeen (Kauranen, Moravia, Tabermann, Millet)

     *     *     *

Ville Hänninen, Juri Nummelin ja Vesa Sisättö esittelevät laajahkossa hakuteoksessa "Erotica" (2008) n 70 eroottisen kirjallisuuden teosta vuosisatojen varrelta. Katsauksissa on mainittu valittujen teoksien lisäksi lukuisia muita.

Kotimaisia teoksia, joita kirjassa on mainittu ovat mm. Anja Kaurasen "Sonja O kävi täällä" (1981), Eeva Kilven "Tamara" (1972), Aila Meriluodon "Peter-Peter" (1971), Johannes Linnnankosken "Laulu tulipunaisesta kukasta" (1905) Ja Tommy Tabermannin "Runot 1976-2006" (2007).

     *     *     *

Jo ensimmäisessä tunnetussa kirjassa "Gilgamesh" - eepoksessa (n 2800 eaa) on kuvattu eroottinen kohtaus kuningas Enkidun ja ilotyttö Shamhatin välillä. Tapahtumaa ei kuvata tarkkaan vaan ainoastaan todetaan, että Shamhati heitti pois vaatteensa, avasi vulvansa, suuteli Enkidua, minkä jälkeen Enkidu makasi hänet.

"Gilgamesh" on teos, joka on vaikuttanut mm. "Raamatun" 'Vanhaan testamenttin' (VT). Tosin VT:iin sisältyvässä eroottisessa 'Laulujen laulussa' ei mennä aivan niin pitkälle "Gilgameshissa". 'Laulujen laulussa' eletään seksuaalisen täyttymyksen odotuksessa.

Nykyään lastenkirjana tunnetusssa "Tuhannen ja yhden yön tarinoissa" on myös eroottisia kohtauksia. Kertomuksessa 'Laulajasta ja apteekkarista' laulajatyttö pakottaa miehen seksiin kanssaan, mutta yhdyntä ei tapahdu kommelluksitta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti