tiistai 17. tammikuuta 2012

HARJOITUS 12 - "Erityisyys - kuvaa esineitä" (Cameron)

Julia Cameronin "Tyhjän paperin nautinto. Tie luovaan kirjoittamiseen" (2004) harjoitukset helpottavat  kirjoittamisen aloittamisessa.

     *     *     *

HARJOITUS - 'Erityisyys'

"Vaikka meillä on taipumusta pitää kirjoittamista suoraviivaisena, se on hyvin visuaalinen taiteen muoto.

Tässä harjoitellaan yksinkertaista havaitsemista. Luettele ja kuvaile kymmenen esinettä lähiympäristöstäsi. Mitä mielleyhtymymiä ne sinussä herättävät?"


      *     *     *

Ensimmäiseksi tulee mieleeni kynttilä tai kynttilät, joita olen kaksi kuukautta polttanut parvekkeella. Minulla on ollut kahdenlaisia kynttilöitä erivärisiä lyhtykynttilöitä ja valkoisia hautakynttilöitä. Olen koko ajan kotona ollessani polttanut niitä, joskus vuorokauden ympäri.

Toinen on Arabian kahvimukini, jonka sain vuosia sitten opiskelijoilta läksiäislahjaksi. Sen on suunnitellut Helinä Sundström, ja mukiin on kuvattuna pupuja tietokoneen ääressä. Myös näyttöruudulla on pupuja. Toinen pupuista istuu tähtitaivaan alla, toinen auringonpaisteessa.

Kolmas esine joka hallitsee olohuonetta on suuri pyöreä pöytä, jonka ostin joitain vuosia sitten poistomyynnistä. Pöytä koostuu kahdesta puolikkaasta, joita voi käyttää myös erikseen niin halutessaan. Suuri pöytä on kätevä sillä sen päälle voi laskea käsistään kirjapinot, ruokalautaset ja mitä tahansa.

Neljänneksi läppäri tietysti hallitsee työpöytää tai se on aina keskellä työpöytää kaikkien rojujen keskellä. Oheislaitteita on siellä täällä. Skanneri, tulostin ja hubi, johon voi liittää lisälaitteet. Itse koneessa usb-portteja ei ole kuin kaksi.

Viidenneksi kylpyhuoneessa majaileva hämähäkki, jota en jaksa olla ihmettelemättä. Mistä se saa ravintonsa? Kenties asunnossa satunnaisesti liehuvista banaanikärpäsistä.

Kuudenneksi - jo melkein unohtamani - Ilja Repinin kehystetty taidejuliste "Mikä vapaus!" (1903), jossa mies ja nainen seisovat rannalla keskellä tyrskyävää mertä ekstaasissa. Nainen pitää toisella kädellä kiinni hatustaan ja toisella kädellä hän pitää miestä kädestä kiinni. Juliste on ostettu joskus todella kauan aikaa sitten Retretin taide- ja kulttuurikeskuksesta ja se on kulkenut mukanani monissa muutoissa.

Seitsemänneksi keraaminen sudenhammas, jonka ostin Hämeenlinnasta viime kesä Keskiaikamarkkinoiden aikaan Linnanpuistosta eräästä kojusta.Hampaan tyvessä on reikä, johon on pujotettu musta nahkahihna, joten sitä voi käyttää kaulakoruna. En ole pitänyt korua. Se on roikkunut eteisen seinän ilmoitustaululla. Välillä olen katsonut sitä, hypistellyt ja jättänyt paikalleen. Hammas on esineenä kiehtova, kiinnostava kaikkine merkityksineen, joita ihmiset ovat sille vuosituhansien aikana antaneet.

Kahdeksanneksi traakkipuu, jota olen kohdellut välillä kaltoin, mutta se on sitkeää tekoa. Puu viihtyy hyvin asunnossani, vaikka se on välillä päässyt pahasti kuivumaan. Se on lykännyt vuosien varrellan valtavan pitkän, kiemuraisen varren, joka näyttää aika luonnottomalta. Tällä hetkellä kasvi on hyvinvoivan oloinen.

Yhdeksänneksi valkoisen-oranssi lyijytäytekynä. Minulla on aina ollut 1-3 lyijytäytekynää (& muistikirja) mukanani. Ilman niitä en osaa olla. Monesti olen myöhästynyt siksi, etten ole voinut lähteä mihinkään ilman kynääni. Kun kynä on vihdoin lopullisesti hajonnut, olen surrut sitä kuin ... kuollutta kotieläintä tms.

Kymmenenneksi vanhempien vihkiraamattu, joka jostain syystä on tällä hetkellä minulle. Vanhemmat erosivat vuosikymmeniä sitten. Olen käyttänyt sitä lähinnä hakuteoksena, kun kaunokirjallisissa teoksissa on ollut viittauksia "Raamattuun". Vuosi sitten kiinnostuin kirjasta osana realistista kirjallisuutta luettuani Erich Auerbachin "Mimesis : todellisuudenkuvaus länsimaisessa kirjallisuudessa" - teoksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti