keskiviikko 18. tammikuuta 2012

HARJOITUS 13 - "Kirjoittamisen fyysisyys" (Cameron)

Julia Cameronin "Tyhjän paperin nautinto. Tie luovaan kirjoittamiseen" (2004) harjoitukset helpottavat  kirjoittamisen aloittamisessa.

     *     *     *

HARJOITUS - 'Kirjoittamisen fyysisyys - ajattelu kävellessä'

"Kirjoittaminen on yhtä paljon fyysistä kuin psyykkistä toimintaa. Monet loistava kirjailijat ovat olleet innokkaita kävelijöitä.

Mene kävelylle 20 minuutiksi. Pane merkille ympäristösi ja mielialasi ja muutokset mielialassa. Palattuasi mene suoraan paperin ääreen ja merkitse kokemuksesi ja löytösi muistiin."


      *     *     *

Oikaisen hieman. Kävelen säännöllisesti Katumajärven rannalla reitin, jonka kiertäminen kestää juuri tuon 20 minuuttia. Usein lähden liikkeelle vasta aamutunneilla, jolloin muut ovat jo nukkumassa. Tällöin saan kiertää reitin yksikseni. Kukaan ei kävele edelläni eikä kukaan tule vastaan. Joissain ikkunoissa palaa kuitenkin aina valo, ei välttämättä samoissa ikkunoissa. Kävelyn jälkeen on rauhallinen olo ja yleensä nukahdan heti päästyäni sänkyyn.

Vuosien varrella puiston läpi kulkevan polun varrella olen nähnyt melkein koko elämän kirjon, mitä vain lähiöstä voi löytyä. Järven rannassa ja sen ruovikoissa on monia pesiviäkin lintuja. Joillain asukkailla on vene rannassa ja venepaikkojen jatkona on yleinen uimaranta. Lähellä on myös saari, johon pääsee pitkospuita pitkin, missä on mm. grillikatos ja rantasauna.

Vielä vuodenvaihteen jälkeen kohtasin useasti aika yllättävän näyn, sillä pimeyden keskellä vedessä häämötti valkoisia hahmoja. Parhaimmillaan kymmenkunta joutsenta yöpyi rantavedessä. Ne eivät piitanneet satunnaisista ohikulkijoista, vaikka polku kulki aivan niiden vieritse.

Polun alkupää joka lähtee taloni takaa ei ole valaistu. Siitä osuudesta pidän eniten. Pimeässä on aina yhtä jännittävä kulkea varsinkaan, jos ei näe polkua tarkkaan. Tietää vain suunnilleen suunnan, johon tulee kulkea. Itseään ei erota ympäristöstään.

Usein pysähdyn toviksi katselemaan milloin mitäkin. Kuunpaisteessa kimalteleva talvinen järvimaisema on uskomattoman kaunis vastarannalta kajastavine yksittäisine valoineen ja tummine metsineen ja mäkineen. Jänis tai kettu saattaa liikkua rannan hämärässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti