torstai 19. tammikuuta 2012

HARJOITUS 14 - "Luonnostele leikkisästi" (Cameron)

Julia Cameronin "Tyhjän paperin nautinto. Tie luovaan kirjoittamiseen" (2004) harjoitukset helpottavat  kirjoittamisen aloittamisessa.

     *     *     *

HARJOITUS - 'Luonnostele leikkisästi'

"Asetu kirjoittamaan. Kuvaile n 10 minuuttia, missä ja millaisella tuulella olet. Kirjoita mitä tahansa iloista tai mielenkiintoista. Luettele sitten nopeasti viisi asiaa, joista haluat kirjoittaa.

Valitse yksi aiheista. Mitä kirjoittaisit siitä? Ajattele tehtävää sanaleikkinä. Anna itsellesi lupa luonnostella sanan vapaimmassa ja karkeimmassa merkityksessä."


      *     *     *

Olen kirjastossa, enkä millään erityisellä tuulella. Itse asiassa olen kai nukkunut viime päivinä liikaa, ja siksi on hieman höntti olo. Energinen olo, joten ehkä lähden johonkin aikaan illalla pyörälenkille.

Ihmisiä on siellä täällä, enimmäkseen lapsia. Selailevat DVD-levyjä ja istuvat tietokoneella pelailemassa jotain peliä. Vaeltavat koneelta toiselle ja takaisin. Joku on lasten- ja nuortenosaston hyllyjen välillä etsimässä jotain kirjaa. Yllättävän hiljaista, niin kuin - kirjastossa. Tuuletin ja lainausautomaatti pitävät eniten ääntä "Tervetuloa uudelleen... ".

Ovi käy harvakseltaan. Jokunen aikuinen kiepsahtaa lehtienlukusaliin...

"Kirjoita iloista tai mielenkiintoista?" Mikä olisi mielenkiintoista? Äsken tiskillä kävi näkövammainen pari tai pariskunta. Sanoivat tulleensa hakemaan kirjaa. Hetken aikaa olin hämmennyksissä. Mietin. "Kirjaa?" ennen kuin tajusin, että niinpä tietysti äänikirjaa. Noh, tämän mielenkiintoisempaa ei puoleen tuntiin ole tapahtunut.

Kun kirjasto oli jo suljettu, ja kiersin tilat vielä kerran läpi, huomasin yllättäen, että lasten ja nuorten puolella nökötti joku poika. Hän osoittautui yhdeksi kirjaston vakiasiakkaaksi. - Kappas vaan enpä huomannutkaan, hän sanoi. - En minäkään - sinua, vastasin naurahtaen.

     *     *     *

"Valitse viisi aihetta joista haluaisit kirjoittaa?" Olen ensimmäistä kertaa ikinä perehtynyt eroottiseen kirjallisuuteen, ja mielenkiintoista olisi yrittää tehdä tällainen teksti - ja vielä mahdollisimman hyvä sellainen. Yllättävän vähän on sellaisia kuvauksia, joita voi pitää edes jollain tavoin onnistuneina. Sitäkin voisi pohtia miksi on näin. Onko kyse (länsimaisen) ihmisen elämän kartoittamattomista ja suhteellisen tuntemattomista alueista? - Ensimmäinen ajatus on jatkaa "OLET NUORI NAINEN..." - sarjaa muutamalla eroottisella kirjoituksella. Nuorella naisella on monenlaisia seksikokemuksia, myös insestistä, mikä voi olla liian vaikea aihe käsiteltäväksi ainakaan heti ensimmäiseksi. Kenties aivan ensimmäisten seksikokeilujen kuvaaminen voisi olla kiinnostavaa. Siis 25-vuotias nainen, joka on ensimmäistä kertaa (vieraan) miehen tai naisen kanssa seksisuhteessa tms.

Toinen aihe voisi olla jokin (arkipäiväiseen) liikkumiseen - kävelyyn, pyöräilyyn tai esimerkiksi uimiseen - liittyvä kuvaus. Mitä tavallisesta kävelystä on mahdollista saada irti, mitä kiinnostavaa?

Kolmanneksi rituaalinen kahvinjuonti jossain tilanteessa. Se pohtiminen miksi tilanteessa toimitaan niin kuin toimitaan eikä jollain toisella tavalla. Ja jos rituaaliin liittyviä hiljaisia sääntöjä rikotaan, mitä siitä seuraa - pahimmillaan.

Neljänneksi kaikista yksinkertaisin asia, mitä ihminen tekee eli hengittäminen. Keskittyminen tähän perustoimintaan, mikä on kaikkien meditaatiotekniikkojen lähtökohta - ja siitä siirtyminen johonkin kehon osaan ja sen tilaan esim. kohtaan, jota jostain syystä särkee. 

Viidenneksi jonkin yksinkertaisen kotona tehtävän esim. pyykin pesemisen kuvaaminen kaikkine yksityiskohtineen. Myös siihen liittyvien outojen oheistoimintojen kuin esimerkiksi itsensä valokuvaaminen peilin kautta...

     *     *     *

"Anna itsellesi lupa luonnostella sanan vapaimmassa ja karkeimmassa merkityksessä." Hyvä on. Sitten valitsen ensimmäisen aiheen. Saan olla sanan kaikissa merkityksissä karkea!

Ensin minun ilmeisesti täytyy muistella miltä 25-vuotias nainen näyttää alastomana. Ehkä kuvittelen hänet eteisen tai kellarin (pyykinpesuhuoneen) peilin eteen katselemaan itseään... Tai ehkä hän ei ole aivan alaston. Hänellä on päällään pallokuvioinen mekko, ei mitään muuta... Hän on pesemässä pyykkiä kerrostalonsa pohjakerroksessa ja hänellä on kamera mukana... Hän pohtii miten hän kuvaisi, uskaltaisi kuvata itseään, peilin edessä. Pyykkikone pyörii takana... Hän ottaa etäisyyttä itseensä, tilanteeseen... Hän kuvittelee ensimmäisen kerran, kun harjoitti seksiä... Se oli suuseksiä. Kokemus oli kaksijakoinen, ei kovin miellyttävä. Hän nostaa kameran suunsa eteen, ja painaa laukaisinta: siinä se on - kokemus symbolisesti esitettynä! Hän kiihottuu kuvastaan, ja ottaa muita samankaltaisia kuvia. Rivoja kuvia. Lopuksi hän nostaa mekon helmaa ylös, niin ylös, että hänen punertavat häpykarvansa näkyvät mekon alta... Klik.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti