maanantai 23. tammikuuta 2012

HARJOITUS 17 - "Why don't we do it in the road" (Cameron)

Julia Cameronin "Tyhjän paperin nautinto. Tie luovaan kirjoittamiseen" (2004) harjoitukset helpottavat  kirjoittamisen aloittamisessa.

     *     *     *

HARJOITUS - 'Miksi emme tekisi sitä tien päällä?'

"Et enää kirjoita pelkästään kotonasi. Pyydän sinua nyt kirjoittamaan tien päällä. Valitse paikka jossa voit tarkkailla elämää esimerkiksi kahvila.

Ota muistivihko mukaasi. Ota kynä käteen ja ala kuvailla, mitä näet ympärilläsi ja mitä tunteita se sinussa herättää. Kirjoita nopeasti ja tarkasti."


      *     *     *

Olin tänään vaihteeksi autolla liikenteessä. Autolla ajaessa ei voi kirjoittaa. Sanelulaitetta voisi tietysti käyttää, ja se voi joissain tapauksissa olla hyvä vaihtoehto kynälle ja paperille & läppärille tms.

Liikkeessä myös ajatukset liikkuvat liukkaammin. Paras paikka ajatteluun ja kirjoittamiseen on juna. Se kiihottaa mieltä jollain merkillisellä tavalla. Tuntuu että aivoihin virtaa energiaa monin verroin tavalliseen kirjoittamistilanteeseen verrattuna, ja aika suhteellistuu. Tuntuu, että minuutissa on sekunteja kaksin verroin.

Liikkeessä ei voi katsetta kohdentaa pitkäksi aikaa yhteen kohteeseen - tai siitä ei ole ainakaan pitkäaikaista iloa. Maisemat vilahtavat nopeasti ohi. Autolla ajaessa täytyy lisäksi keskittyä ajamiseen. Pimeässä ajaessa mieleen jäävät enintäin edellä ajavan perävalot. Mitäpä niitä sen kummemmin kuvailemaan. Erikokoiset ja -muotoiset valot. Jarruttaessa myös jarruvalot välähtävät hetken aikaa, mikä on signaali siitä, että perässä tulevan tulee olla varovainen - ja ainakin hiljentää vauhtiaan. Peräpeiliin voi tietysti myös vilkaista ja katsoa kuka tai mikä on perässä kiinni. Jos joku on perässä kiinni.

Sivuilleen voi vilkuilla, mutta ei kaupunkiliikenteessä. Ei ainakaan kovin pitkän aikaa. Muuten on jonkun perässä kiinni tai ajaa punaisia päin tai tapahtuu jotain muuta mielenkiintoista. Ajaminen ja tarkka havainnointi eivät yksinkertaisesti kuulu yhteen. Nopea täytyy kuitenkin olla, reaktioiltaan. Tunteet on parempi pitää liikenteessä kurissa, sillä ylilyönneistä seuraa yleensä vaikeuksia. Itselle tai muille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti