keskiviikko 25. tammikuuta 2012

HARJOITUS 19 - Kanavoiminen - kysy itseltäsi ja kuuntele vastausta! (Cameron)

Julia Cameronin "Tyhjän paperin nautinto. Tie luovaan kirjoittamiseen" (2004) harjoitukset helpottavat  kirjoittamisen aloittamisessa.

     *     *     *

HARJOITUS - 'Kanavoiminen'

"Tämä on eräs suosikkejani, kirjoitusapuväline, jota voisi kutsua ohjatuksi kirjoittamiseksi tai jopa kanavoiduksi kirjoittamiseksi.

Harjoituksen niksi on sama kuin lasten leikeissä. Kun leikit, olet astumassa johonkin toiseen todellisuuteen, todennäköisesti juuri niin tapahtuu.

Kirjoita, kysy asiasta, josta tarvitset neuvoa. Mistä tahansa. Seuraavaksi kuuntele neuvo ja kirjoita muistiin, mitä kuulet. Älä hämmästy, jos saamasi ohjaus tuntuu itsepäiseltä ja käytännölliseltä. Esimerkiksi: K: Rakastaako eräs ihminen minua? V: Kysymys on siitä rakastatko itse itseäsi. Jne."


     *     *     *

Hmm... On tietysti, onko oikea sana, vaarallista, esittää kysymyksiä omassakaan blogissa, mutta miksikä ei. Ei minulla ole mitään salattavaa.

Niin, on helppo kysyä esimerkiksi "rakastaako joku tietty henkilö minua" tai jotain muuta, mutta vielä helpompaa on kysyä asiaa henkilöltä itseltään. Tietysti sillä edellytyksellä, että tämä suostuu vastaamaan, eikä ala pilailla asian kanssa niin kuin kävi "Decameronen" mestari Albertolle.

... kysymys on hyvä. Mikä tahansa kysymys on hyvä. Hyvä kysymys. Vanha viisaus on, että kysymys pitää jo, ainakin osittain, sisällään vastauksen. Kysymys tarjoilee vastaukseksi "kyllän" ja "ein". Niin kuin kliseisessä, ikonisessa kuvassa, suomalaisesta maalaisidyllistä. Nuori tyttö päivänkakkara käsissään irrottaa yksitellen kukan terälehtiä. "Rakastaa, ei rakasta, rakastaa..." Jos vastaus ei miellytä, voi valita toisen kukan, kolmannen...

Elämässä kaikki vivahteetkin ovat mahdollisia, myös "kyllä" ja "ei". Jotain ominaisuutta ihmisessä voi rakastaa ja jotain toista taas ei. Samaan aikaan voi vihata ja rakastaa. Elämä on hankalaa ja mutkikasta, siksi on ehkä parempi olla kyselemättä mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti