maanantai 30. tammikuuta 2012

HARJOITUS 23 - Onni - (Cameron)

Julia Cameronin "Tyhjän paperin nautinto. Tie luovaan kirjoittamiseen" (2004) harjoitukset helpottavat  kirjoittamisen aloittamisessa.

     *     *     *

HARJOITUS - 'Onni'

"Liika kärsimys ja masennus voivat tehdä kirjoittamisesta aivan yhtä vaikeaa kuin vuoteen sijaamisesta. Sytytä kynttilä, laita soimaan kaunista musiikkia ja nauti olostasi. Anna ajatustesi leijailla saippuakuplien lailla. Anna niiden vaeltaa ja harhailla ennen kuin alat tehdä listaa asioista, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Onnellisen lista on myös tehokas lääke lyhytaikaiseen masennukseen."

     *     *     *

Onni kuin hyvä tarina, joka koostuu joukosta pieniä tärkeitä asioita, jotka ovat jonkinlaisessa järjestyksessä suhteessa toisiinsa.

Onni on herätä aamulla hyvin nukutun yön jälkeen.

Onni on miehen nimi.

Onnessa on noin neljä kirjainta.

Onni on sana, joka voi merkitä melkein mitä tahansa.

En tiedä merkitseekö onni tällä hetkellä minulle mitään erityistä. Sosiologi Erik Allardt kirjoitti muistaakseni 60-luvulla kirjan "Onnellisuusmuuri". Ihmiset listasivat syitä, miksi he eivät voi olla onnellisia juuri nyt, koska heidän odotuksensa elämän suhteen olivat tulevaisuudessa. Tätä Allardt piti modernin yhteiskunnan piirteenä. Ennen vanhaan, kun elettiin toisenlaisessa suhteessa aikaan ja paikkaan, saatettiin olla koko ajan onnellisia - mitä se sitten tarkoittaakaan. Menneisyyden romantisointia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti