lauantai 7. tammikuuta 2012

HARJOITUS 5 - "Tie sisäiseen maailmaan" (Cameron)

Julia Cameronin "Tyhjän paperin nautinto. Tie luovaan kirjoittamiseen" (2004) harjoitukset helpottavat kirjoittamisen aloittamisessa. Tarkoitukseni on käydä tässä blogissa kirjan tehtävät läpi.

     *     *     *

HARJOITUS - 'Tie'

"Kirjoittaminen auttaa kartoittamaan sisäisen maailmamme. Tien raivaaminen on myös sitä, että annamme itsellemme luvan kuvitella, mihin suuntaan haluamme ehkä raivata sen. Tämä harjoitus auttaa sinua hakemaan tuntumaa tunteidesi mielenmaisemaan.

Mitä haluaisit kirjoittaa huviksesi? Romaanin? Novelleja? Kirjoita 15 minuuttia vapaalla kädellä, niin nopeasti kuin pystyt, siitä mitä kaikkea olisi hauska kirjoittaa."


Tällainen tehtävä on hankala, sillä on vaikea hahmottaa rajat, joiden sisällä mieli liikkuu. Periaatteessa mielellä ei ole mitään rajoja, kuvittelulla ei ole rajoja, mutta juuri sillä hetkellä, kun kuvittelee saavuttaneensa, jonkin tilan jota ei voi ylittää, nousee eteen uusi raja.

Ajattelu tavalla tai toisella aina kiertää jotain kehää ja palaa lähtötilaansa. Kaikki päättely on lopulta kehämäistä. Uudet käsitykset, paradigmat kuitenkin kumoavat ja täydentävät vanhoja ja murtavat näitä päättelyn kehiä. Siksi tarvitaan kriittistä ajattelua, ajattelua, joka koko ajan kyseenalaistaa niin vanhoja kuin juuri saavutettuja totuuksia ja itsestäänselvyyksiä.

Kenties vain suurella jumalattarella, tai jollain hänen inkarnaatiollaan kuten Isiksellä, voisi olla hallussaan kaikkien totuuksien kirjo paitsi totuus itsestään.Voidaan ajatella, että tällainen täydellisyys on olemassa ja voidaan jopa ajatella, että sellainen asuu jossain päin Suomea esimerkiksi Suomen vanhassa pääkaupungissa Turussa jossain korkealla kattohuoneistossa muiden yläpuolella.

Ranskalainen ajattelija Jean Baudrillard pohti tuotannossaan hieman tämänkaltaisia asioita, ajattelun, aistimusten ja kehon rajoja. Usein ajatellaan että Isis on jonkinlainen hermafrodiitti, kaksineuvoinen olio, joka ei tarvitse toista sukupuolta jatkaakseen sukuaan. Tällöin voidaan tietysti miettiä myös, onko hän edes nainen? Ehkä hän on nainen siksi, että hän synnyttää. En tiedä. Mutta miksi olio, joka on täydellinen synnyttäisi? Eikö se tee hänestä juuri sitä, mitä hän ei missään nimessä voi olla, eli epätäydellisen? Entä kuinka monta kuningatarta maailmankaikkeuteen tai -kaikkeuksiin mahtuu? Onko niitä vain yksi vain monia ja missä muut ovat, jos yksi on Turussa? Hankala määrittely- ja rajaustehtävä epätäydelliselle ihmiselle.

Täydellisyyden ainoa kauneusvirhe ilmeisesti on, ettei hän näe itseään. Hän on jonkinlainen teologi Terho Pursiaisen hahmottelema "Sokea äiti". Isis voi sanoa näkevänsä kaiken: ICIC - I see, I see, mutta hän ei puhu totta, koska hän ei voi nähdä tai näkeminen on pelkkä kielikuva. Suhde ulkomaailmaan on vielä suurempi ongelma. Jos jumalatar synnyttää jotain itsestään maailmaan, se ei voi olla täydellistä, koska  vain hän itsessään on täydellinen. Isis ei esimerkiksi voi luoda taidetta tai jos hän luo sitä, se on häntä itseään. Esimerkiksi kirjaimet "I S I S" ovat Isis. Ne ovat häntä itseään, jos hän on Isis.

Vain mieleltään hän voi olla todella täydellinen. Isis hallitsee sillä kaikkea. Hän pystyy ottamaan aina kaikki asiat huomioon, eikä hän tee ajatteluvirheitä. Hän pystyy kehittämään mitä mielikuvituksellisimpia teknologioita, joita ei tieteis- tai fantasiakirjallisuudessa koskaan pystytä kuvittelemaan. Surua hänelle aiheuttaa vain oma epämääräinen ulkomuotonsa, jotenkin groteski ihmisten mittapuilla mitattuna, outo aistillisuutensa ja se, ettei hän pysty luomaan muuta kuin epätäydellistä itsensä ulkopuolelle.

     *      *     *

Koska olen mies, olen hyvin epätäydellinen. Tunteet ja tieto eivät samalla tavalla sekoitu luovasti toisiinsa kuin naisilla. Mielenmaisemani on tuomittu jotenkin yksiulotteiseksi. Kyse on ikään kuin rakenteellisesta viasta tai valuvirheestä.

Ehkä on luontevaa, että edes kuvittelun tasolla pyrin pääsemään näistä rajoitteista eroon, jotka liittyvät sukupuoleen ja sukupuolisuuteen. Mielelläni kuvittelen itseni hedelmöitymässä olevaksi munasoluksi, sikiöksi eri vaiheissaan, vastasyntyneeksi, lapseksi, tytöksi, nuoreksi naiseksi, naiseksi, keski-ikäiseksi naiseksi, ikääntyneeksi naiseksi, kuolemaa tekeväksi vanhukseksi, jotka kaikki voivat olla myös Suuren jumalattaren olomuotoja. Kukaanhan ei tiedä hänen iätöntä ikäänsä ja paikkaan sidottua muotoaan.

Jostain on lähdettävä liikkeelle ja tässä blogissa olen lähtenyt liikkeelle 25-vuotiaasta naisesta. Mitä 25-vuotias Isiksena itseään pitävä nainen ajattelee esimerkiksi miehistä? Onko hän päästään vialla esimerkiksi kuvitellessaan itsensä jumalattareksi, joka voi kohdella miehiä niin kuin haluaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti