perjantai 6. tammikuuta 2012

Kassila: "Haluan rakastaa, Peter" (1972)

Matti Kassilan "Haluan rakastaa Peter" (1972) on suomalaisittain hieno elokuva etärakkaudesta, joka muuttuu vähitellen romanssiksi Ruotsissa asuvan suomalaisen siirtolaisnaisen Sanna Auhtin (Tea Ista) ja balttilääkärin Peter Mackusin (Paul Osipow) välille.

Sannan mies on kuollut kuusi vuotta aiemmin Suomessa, minkä jälkeen kahden lapsen yksinhuoltaja muutti ystävien avustuksella Ruotsiin työn perästä 60-luvun lopulla. Noin 35-vuotias Sanna on elänyt yksinäisen naisen elämää kuusi vuotta kunnes hän siirtolaisillassa tapaa Peterin ja rakastuu tähän. Pari on kuukausikaupalla tiiviissä kirjeenvaihdossa keskenään.

Sanna ja Peter kohtaavat seuraavan kerran ehkä vuoden kuluttua kesälomalla Suomessa. Peter on lähtenyt lomalle Suomeen perheensä, vaimonsa Veran ja lasten kanssa. Sanna on tullut Suomeen ystävättärensä Paulan kanssa.

Suomessa Sannan ja Peterin rakkaus roihahtaa liekkeihin, ja he rakastelevat Sannan vanhempien mökillä, mistä Peterin vaimo Vera tulee mustasukkaiseksi - ja lyhyt romanssi kuivuu kokoon.

Seuraavan kerran pari tapaa toisensa Ruotsissa. He alkavat tapailla Malmössä, jossa Peter asuu, ja Tukholmassa hotelleissa. Elokuvassa kuvataan kauniisti heidän eroottisen suhteensa kehittymistä. Suhde pysyy yllä Peterin ehdoilla. Hänen työnsä, perheensä ym. menonsa menevät hänen ja Sannan suhteen edelle - ja lopulta suhde kariutuukin omaan mahdottomuuteensa.

Erään kerran Peter ilmoittaa Sannalle, että hän haluaa lopettaa suhteen. Sanna pyytää tällöin valokuvansa ja kirjeensä takaisin. Ystävätär Paula lohduttaa Sannaa, ja elokuvan lopussa he menevät Paulan ja tämän ruotsalaisen miehen Andersin maatilalle. Perillä Anders kysyy Sannalta: "Miten on onnen ja rakkauden laita?", mikä saa naiset purskahtamaan nauruun. Sanna ei jää pitkäksi aikaa suremaan tilannettaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti