tiistai 17. tammikuuta 2012

Mykle: "Laulu punaisesta rubiinista" (1996)

"Eroottisen kirjallisuuden klassikko. Romaani jota ei 25 vuoteen ollut saatavilla.

Kertomus ylioppilas Ask Burlefotista, raivoisasta elämänpalvojasta, joka janoaa erotikkaa, kukkeita nuoria naisia, toveruutta - ja aitoa ikiaikaista rakkautta.

Myklen läpimurtoteos herätti ilmestyessään 1956 suunnatonta pahennusta aistillisuutensa ja rakkauskohtaustensa takia. Kirjasta käytiin oikeutta: Norjassa kirja vapautettiin pannassa, Suomessa se takavarikoitiin.

Oli syttynyt kirjasota. Kantaa otettiin puolesta ja vastaan. Vasta vuonna 1970 Laulu punaisesta rubiinista ilmestyi uutena painoksena.
" (Takakansi)

     *     *     *

Lukiessani 2000 - luvulla tehtyjä suomalaisia eroottisia novelleja jään ihmettelemään kohua, jonka Agnar Myklen teos "Laulu punaisesta rubiinista" (1996) sai Pohjoismaissa aikaan vielä 1970 - luvulla.

Kirjaa voisi pitää 30-luvun lopulle sijoittuvana ylioppilasromaanina aina kirjan viimeisille sivuille saakka. Päähenkilö Ask Burlefot menee sodan aikana, kirjan lopulla, naimisiin Emblan kanssa, joka on yksi monista nuorista naisista, jonka kanssa hän oli seurustellut, mutta ainoa, johon hän oli rakastunut.

Kirja päättyy kuitenkin hieman outoon Askin mielessä välähtävään ajatukseen:

"Rakkaus on jotakin, josta muut eivät tiedä mitään. Rakkaus on jotakin yksinäistä."

Kovin synkän tuntuinen ajatus, mutta tuolloin elettiin sodan jälkeistä aikaa, ehkä 50-luvun alkua. Burlefotin mielessä monet kokemukset eri naisten kanssa sekoittuvat toisiinsa, eikä hän osaa eritellä, mitkä tuntemukset menneisyydestä liittyvät juuri hänen vaimoonsa Emblaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti