maanantai 30. tammikuuta 2012

Onkeli: "Beige. Eroottinen kesä Helsingissä" (2005)

"Hiekkakylän tyttö Vappu haluaa miehen. Hän odottaa rakkauden tapahtuvan Helsingissä. Nuoren naisen kesä kiertyy toteutumattoman vietin ympärille. Erotiikka ja miehet täyttävät Vapun pään. Vappu huomaa edustavansa beigeä ihmistyyppiä, samankaltaisuuden ja myöntymisen väriä. Beige tarkoittaa pelkoa. Se väijyy arassa ihmisessä. Beige värjää Vapun kokonaan. Beige on absurdi kertomus naisesta, joka ei tule nähdyksi. Ajasta, jolloin luonnollisin on vaikeinta." (Takakansi)

     *     *     *

Kreetta Onkelin toinen romaani on pienoisromaani "Beige. Eroottinen kesä Helsingissä" (2005). Kirjassa on sen nimestä huolimatta hyvin vähän erotiikkaa sen sijaan 18-19-vuotiaan uuden ylioppilaan Vapun eroottisia fantasioita senkin edestä. Vappu näkee miehiä ja seksiä kaikkialla, pelottavuuteen ja paniikkiin asti, mutta omalle kohdalle ei tällainen kuitenkaan ota osuakseen.

Vappu on kotoisin pieneltä paikkakunnalta, josta hän lähtee ylioppilaaksi tultuaan kesätöihin Helsinkiin. Nuori nainen on töissä sivukirjastossa, mutta ei tutustu kovin hyvin työkavereihinsa vaan jää työpaikalla samalla tavoin ulkopuoliseksi kuin oli koulussakin jäänyt.  

Paniikkihäiriöiden takia hän joutuu jäämään pois töistä, mistä alkaa Vapun lopullinen alamäki. Erään kerran hän lähtee käymään entisten työkaveriensa Arhipan ja Mirkun luona. Häntä ei kuitenkaan kutsuta sisään, vaikka paikalla ovat muutkin entiset työkaverit.

Viimeisenä epätoivoisena tekona Vappu purkaa ahdistustaan Arhippaan - lähinnä siitä syystä, ettei tämä ollut osoittanut häntä kohtaan minkäänlaista seksuaalista mielenkiintoa niin kuin eivät muutkaan miehet. Hetken mielenhäiriössä hän tappaa Arhipan, mihin kirja päättyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti