maanantai 2. tammikuuta 2012

Ovidius: "Rakastamisen taito; Rakkauden parannuskeinot " (1965)

"Ovidiuksen runoelmat Rakastamisen taito ja Rakkauden parannuskeinot ovat antiikin herkullisimpia ja paheksutuimpia mestariteoksia. Runoilija opettaa lemmensotureiksi aikoville, miten neito valloitetaan. Myös naiset saavat omat neuvonsa miesten käsittelyyn.

Rakkauden parannuskeinoissa runoilija sitten kääntää kaikki viisaat oppinsa herkullisesti päälaelleen. Runoilijan pirullisen tarkat havainnot osuvat tänä päivänä yhtä tarkasti maaliin kuin kaksi vuosituhatta sitten.
" (Takakansi)

     *     *     *

Publius Ovidius Naso on Rooman valtakunnan Kulta-ajan (43 eaa - 14 jaa) lyyrikko, joka tuli tunnetuksi paheellisista, eroottisista rakkausrunoistaan. Keisari Augustus, jolta kävi käsky Joosefin ja Mariankin käydä verollepantaviksi  (Luukas 2:1-), karkotti Ovidiuksen Roomasta Mustanmeren rannalle Tomin kaupunkiin maanpakoon. Samaan aikaan Ovidiuksen kanssa kirjoittivat mm. kansallisrunoilija Vergilius ja Horatius.

     *      *      *

Ovidiuksen teos jakaantuu kahteen kirjaan. "Rakastamisen taito" - kirjassa Publius Ovidius Naso neuvoo lukijalle, missä Roomassa miehet ja naiset voivat kohdata luontevasti toisiaan. Lisäksi hän antaa miehille ohjeita naisten valloittamiseksi ja naisille vastaavanlaisia ohjeita miesten viettelyyn. "Rakkauden parannuskeinoissa" hän kertoo, miten rakkauden taudista on mahdollista parantua, kun siihen on tarve. Joissain tilanteissa runoilija kehottaa oppaan lukijaa luopumaan rakkaudesta eli silloin, kun mies tai nainen tuntee itsensä onnettomaksi.

     *     *      *

"Rakastamisen taito" alkaa sopivan tytön tai naisen valitsemisella. Ensin on saatava selville ketä haluaa rakastaa, minkä jälkeen on suostuteltava rakkauden kohdetta ja lopuksi suhde on saatava jotenkin pysymäänkin. Pylväiköt, torit ja teatterit ym. ovat sopivia paikkoja kohdata nainen ensimmäisen kerran. Kun sopivan kohteen on löytänyt, naista voi lähestyä eri tavoin vaivihkaa esimerkiksi pidoissa ja kylpylöissä.

Ovidius korostaa miten miehen on oltava aloitteellinen. Jos aloitetta ei tee ajoissa, tilaisuus saattaa olla jo mennyt. Myös naisen tulee osata toimia sopivan rakastajan osuttua kohdalle. Ihastuksen kohdetta on syytä lähestyä myös epäsuoraan mm. hänen palvelijoidensa kautta, jotka voivat toimia viestinviejinä. Kirjeissä on kaunopuheisuus suotavaa. Liian mahtipontinen kirje aiheuttaa ärtymystä ja siitä on vain haittaa.

Ei pidä huolestua, jos rakkauden kohde ei suostu heti vastaamaan. Riittää että hän lukee kirjeesi. Tylykin kirje on kirje, ja tilanne siten saattaa kääntyä myöhemmin toiseksi. Ihastuksen kohteen saa suotuisaksi, jos onnistuu kohtaamaan häntä eri paikoissa. Kävely hänen rinnallaan torilla tai istuminen hänen vieressään teatterissa vievät asiaa eteenpäin.

Omaan ulkonäköön tulee kiinnittää huomiota: vaatteisiin, hiuksiin, partaan, kynsiin ym. Hengitys ei saa haista pahalle. Kun naisen - tai miehen kanssa jos kyseessä on nainen - keskustelee, on oltava myös kaunopuheinen. Mitään tarkkoja ohjeita eri tilanteisiin ei voi antaa. Teeskentelystäkään ei ole haittaa, sillä rakkauden toiveesta saattaa yllättäen tulla totta. Naiset ovat erilaisia ja heidän sydämensä usein oikukkaita. Kaikenlaista saattaa sattua.

     *      *      *

"Vaikka tie veisi poikki Styksin, uimme halki sen aaltojen. Luonnon lait on minun uudistettava kohdallani."


Suuretkin vaikeudet on tehty voitettavaksi. Riskejä täytyy ehkä ottaa, vaikka ne ovat hengenvaarallisia. Rikollisiin keinoihin Ovidius ei kuitenkaan kannusta. Erilaisten juonien käyttö rakkauden sodassa on usein tarpeen.

"Yö, rajuilma, pitkät matkat, ankarat tuskat ja kaikkinaiset vaivat liittyvät tähän sotaan."

Jos mies tai nainen on kiinnostunut kestävästä rakkaudesta, turhasta ylpeydestä on luovuttava. Itseään saattaa joutua nöyryyttämään rakkaansa edessä eri tavoin. Hän saattaa esimerkiksi jättää sinut yöksi ovensa taakse sateeseen tai haukkua sinut julkisesti maanrakoon.

Rakastetulle annettujen lahjojen ei tarvitse olla kallisarvoisia, mutta niiden tulee olla älykkäästi valittuja. Tavaroiden lisäksi runoista voi olla apua suhteen vakiinnuttamisessa, mitä ei kuitenkaan yleensä arvosteta niin paljon kuin vaurautta. 

Välillä rakkaaseen on otettava etäisyyttä, ja jätettävä hänet kaipaamaan, mikä vahvistaa suhdetta.  Rakkaasi saattaa suuttua sinulle - ja saada esimerkiksi mustasukkaisuuttaan tai kokemansa loukkauksen takia - raivokohtauksia. Tällöin on pyrittävä sovintoon hänen kanssaan.

 Naisia Ovidius varoittaa liiasta jyrkkyydestä omien rakastettujen edessä. On mietittävä myös tulevaisuutta. Jos kohtelee rakastajaa tai aviomiestä huonosti, saattaa löytää itsensä yksinään ja hylättynä. Kauneus on katoavaista, ja tulee vaihe, jossa ei ole enää niin haluttu miesten keskuudessa. Vartalo veltostuu ja hiukset harmaantuvat.

      *     *     *

"Rakkauden parantamiskeinot" antaa ohjeita, miten rakkauden sairaudesta on mahdollista päästä eroon. Keinot ovat vastakkaisia "Rakastamisen taidoille".  Itseään ei kannata liittää narun jatkoksi onnettoman rakkauden takia, eikä sydäntään kannata lävistää miekalla. Muutakin väkivaltaa tulee välttää. Ovidius kehottaa myös miehiä käyttämään naisellisen lempeitä keinoja.

"On hyödyllistä sammuttaa raivoavat liekit ja estää sydäntä joutumasta sen oman heikkouden uhriksi."

Ovidius antaa yksinkertaisia keinoja tuskissaan palavalle sydämelle. Joutilaisuus on haitaksi, jos haluaa päästä rakkaastaan mielessään eroon. On alettava tehdä jotain sellaista, joka saa ikävät asiat unohtumaan. - Puutarhanhoito ja maanviljelys vie huomion pois muista asioista samoin metsästys ja kalastus. Hyvä vaihtoehto on myös matkustaminen, sillä matkalla unohtuvat intohimot, kun rakkaaseen on riittävästi etäisyyttä.

Muistiharjoitukset ovat tehokkaita unohduksen välineitä. Rakkaan heikkoja ja huonoja puolia on hyvä palauttaa mieleen. Mm. hänen ahneuttaan ja julmuuttaan, jota ei kaipaa. Rakastetun hyvät puolet voi myös kääntää kielteisiksi. Jos nainen on hoikka, hänet voi nähdä liian laihana luisena ruikkuna.

Rakkauden kohdetta voi pyytää tekemään asioita, joissa hän on erityisen huono esimerkiksi laulamaan tai soittamaan, jolloin on helppo huomata, miten kurja hän oikeasti on. Muiden kanssa lemmiskely vie huomion pois pääkohteesta. Kiihkon on annettava purkautua, jotta se ei ole enää niin voimakas, kun kohtaa oman rakastetun. Rakastellessa on hyvä painaa mieleen kaikki naisen huonot puolet, jokainen vartalon virhe ja omituisuus - ja lopulta hän ei ole enää niin haluttava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti