torstai 26. tammikuuta 2012

Paasio: "Pilvihin on piian nännit. Suomen kansan seksiperinnettä" (2004)

"Mistä tietää, että tyttö on koskematon? Kuinka tehdään poikia ja miten kohotetaan mieskuntoa? Entä miten hillitään liiallista naimahalua? Millaisia ehkäisykeinoja käytettiin 100 vuotta sitten, ja kuinka hoidettiin sukupuolitauteja?

Elävimmät ja koreilemattomimmat sanonnat syntyvät kansan suussa, sen todistaa tämä häpeilemätön valikoima lemmentaikoja ja -uskomuksia. Aineisto koostuu SKS:n kansanrunousarkistosta ja Suomen murteiden sanakirjan arkistosta."
(Takakansi)

     *     *     *

Sisällys:

- Lemmennosto ja -sorto - Yöjalassa - Neitsyys - Vittu - Kuukautiset - Naisen hedelmällisyys - Kyrpä - Potenssi - Sukupuolitaudit - Kiima - Parittelu - Hääyö - Ehkäisy - Raskaaksi saattaminen - Lapsenteko - Raskaus - Keskenmeno -  Abortti - Synnytys -

     *     *     *

LEMMENNOSTO.

"Tytöt saa helposti pysyvästi kiintymään itseensä, jos antaa niiden jollain tavoin haistella kainalokuoppiensa hikeä.
" (Viljakkala 1934)
Suomalaiset ovat tunteneet miehen tuoksun tehon ennen tutkimusta. Mitä tämän jälkeen voikaan sanoa deodoranteista?

"Jos mies ei saa mieleistään naista muuten rakastumaan itseensä, niin kyllä alkaa nainen tykkäämään, kun räpyttää silmiään niin likellä naisen silmiä, että silmänripset sattuvat yhteen.
" (Ähtäri 1936)
Ei varmasti huono keino, kunhan on ensin päässyt niin lähellä, että räpsyttely on mahdollista. Viisaus ei kerro kuitenkaan, miten ensimmäinen askel tähän suuntaan otetaan.

"Tytön saa siten rakastumaan itseensä, että lyö häntä sauvalla, jolla on käärme tapettu ennen käen kukkumista." (Noormarkku 1889)
Tämä herättää kysymyksen, onko tytön tiedettävä ja saako hän tietää, millaisesta kepistä on kyse? Entä mihin kohtaan ja kuinka kovaa tyttöä on lyötävä? Jos tyttöä lyö kuin käärmettä, lopputulos ei kenties ole toivottova.

PARITTELU.

Monet viisaudet rakastelun suhteen ovat tätä tasoa
"Aatteloo mitä aatteloo, ajatukset mennööt aina naimisee."
(Koivisto 1935)
Noh, niinhän sitä edelleenkin väitetään, oliko se nyt niin että joka kuudes minuuttia miehet ja ilmeisesti myös naiset ajattelevat seksiä. Asiaa voi tietysti epäillä... 

"Kuka on opettanut sorsanpojan uimaan ja ihmisen lapsen naimaan?" (Sortavala 1936)
Kysymys on varmasti hyvä. Mihinkä sitä ihminen seksuaalivalistusta tms. tarvitsee. Ei muuta kuin hommiin heti, kun siltä tuntuu.

"Ei poika pa, kun ei plikka anna, eikä plikka anna, jos ei poika pyydä." (Viljakkala 1936)
Kuulostaa syvälliseltä. Pitää pyytää kauniisti, kai. "Anna ny", tai jotain vastaavaa. Tai sitten kokeilla jotain muuta keinoa.

     *     *     *

Marja Paasion "Pilvihin on piian nännit" (1985) kirjaan on koottu reilut 250 sivua Suomen kansan seksiperinnettä viime vuosisadan lopulta 1980-luvun alkuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti