torstai 12. tammikuuta 2012

Paleface: "Rappiotaidetta: suomiräpin tekijät" (2011)

"Maamme tunnetuimman räptaiteilijan Palefacen toimittama Rappiotaidetta-kirja paljastaa suomiräpin moniäänisyyden esittelemällä 30 kiinnostavinta kielentakojaamme. Asa, Steen1, Davo, Mariska ja kumppanit kertovat kirjaan valitsemistaan lyriikoista, tyyleistään ja suhteestaan taiteista tykeimpään. 

Paleface eli Karri Miettinen on räpartisti, jonka tuorein levy "Helsinki - Shangri-La" myi kultaa alle kuukaudessa, valittiin Soundissa vuoden albumiksi. Elokuun lopussa [2011] ilmestyy Palefacen kokoama eri artisteilta koottu Rappiotaidetta-levy." (LIKE:n tiedote)

      *     *     *

Ulkoisestikin näyttävä "Rappiotaidetta. Suomiräpin tekijät" (2011) esittelee ansiokkaasti räpin reilut kaksivuosikymmentä Suomessa. Elokuussa ilmestyneeltä samannimiseltä CD:ltä löytyy valikoima keskeisiä biisejä vuosien varrelta. Kirjan ja CD:n takana on ehkä tämän hetken tunnetuin räptaitelija, hämeenlinnalainen Paleface.

Kirjasta löytyy lyhyt historiikki aiheeseen ja räppäreiden esittelyt. Lopussa on vielä sanastoa ym. nippelitietoa. Jos kirjasta jotain puutteita etsisi, niin olisi ehkä odottanut esimerkiksi Raptorin ja Pääkköstenkin esittelyä. Toki nämä mainitaan historiikkiosuudessa ja CD:ltä löytyy Pääkkösten "Rock'n Rollin Kuningas".

Paleface kirjoittaa, että "aluksi suomiräp [pääkkösine ja raptoreineen] oli vitsi, mutta huumorimusiikilla on aina ollut paikkansa suomalaisessa musiikissa."

Suomiräpin alun jälkeen 2000-luvulla tuli toinen aalto, johon Paleface itsekin kuuluu, jota aktivoivat internet-sivustot. "It-huuman huippuvuosina Biitti.comista tarjottiin huimia summia rahaa." kertoo Karri Miettinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti