lauantai 21. tammikuuta 2012

Roberts: "Kohtalo kuljettaa" (2002)

"Pieni ja vaalea Tia Marsh matkaa maailmalla puhumassa erikoisalastaan antiikin mytologiasta. Kohtalo on kuljettanut hänet Helsinkiin, kaupunkiin. Tian pää menee pyörälle, kun komea irlantilaismies Malachi Sullivan tulee kärttämään häneltä tietoja vanhoista kreikkalaisista taruista. Ja on hänestä muutenkin ihmeen kiinnostunut.

Malachi ei ilmesty Tian elämään sattumalta. Mies jahtaa Lusitania-aluksen onnettomuudessa meren pohjaan uponneita, mittaamattoman arvokkaita pienoispatsaita joiden omistaja oli Tian isoisoisä, kuuluisa antiikkikauppias Henry W. Wylie. Malachi puolestaan on patsaat aikanaan kähveltäneen ammattiroiston sukulainen. Kolmeksi kohtalottareksi kutsuttujen patsaiden yhteen saattaminen on jälkipolvien unelma.

Kohtalottarien myyttinen voima kutsuu puoleensa monenlaista onnenonkijaa, ja vie heitä Helsingistä Irlantiin, Prahaan ja New Yorkiin – rakkauden, vihan ja ahneuden pauloihin. Tämä romaani sai alkunsa, kun Nora Roberts vieraili Suomessa kesäkuussa 2000.
" (Takakansi)

     *     *     *

Romanttisista viihderomaaneista tunnetun Nora Robertsin "Kohtalo kuljettaa" (2002) alkaa Helsingistä, jossa yksi päähenkilöistä Tia Marsh on käymässä luennoitsijana. Suomessa hän kohtaa kirjan toisen keskeisen henkilön Malachi Sullivanin. He eivät kohtaa sattumalta, sillä Sullivan on tullut Suomeen varta vasten tavatakseen naisen, joka on tullut Yhdysvalloista Suomeen. Sullivan itse on irlantilainen.

Kirjan henkilöitä yhdistävät vanhat, kreikkalaiset pienoispatsaat "Kohtalottaret", jotka ovat antiikki- ja keräilymaailman haluttuja, myyttisiä kohteita. Patsaita on kolme, eikä ole ollut tiedossa missä ne ovat, mutta samaan aikaan useat henkilöt ovat toisistaan riippumatta kiinnostuneita niiden kohtalosta. Yksi patsaista on ilmeisesti meren pohjassa.

Tia Marshin esi-isä Henry Wyley kuoli vuonna 1915 Lusitanialla,  ja tällä oli mukanaan yksi patsaista. Wyley oli hankkimassa itselleen myös kahta muuta patsasta. Malachi Sullivanin esi-isä Felix Greenfield oli myös Lusitanialla, ja hän oli varastanut hieman ennen laivan uppoamista yhden patsaista Wyleyltä. Patsas oli kulkenut Sullivanien suvussa siitä lähtien, ja Malachi sisaruksineen metsästi nyt kahta muuta arvokasta naisfiguuria. Tia Marsh on puolestaan kreikkalaiseen mytologiaan perehtyneenä tutkijana törmännyt patsaisiin ja samalla oman sukunsa historiaan.

"Kohtalo kuljettaa" - kirjassa on romantiikan ohella vahvasti jännitys ja myös erotiikka mukana. Kirjassa nopeaan tahtiin muodostuu kolme paria, joiden suhteita kuvataan. Jokaisen parin toinen osapuoli kuuluu Sullivanien sisarusparveen, jotka ovat Malachi, Gideon ja Rebecca. Jokaisen sisaruksen kumppanin avulla patsaat vihdoin löytyvät. Pahuutta kirjassa edustaa nuori, kaunis New Yorkissa sijaitsevan Morningsdalen antiikkiliikkeen perijätär Anita Gaye, joka havittelee patsaita itselleen ja onnistuu juonimaan vähäksi aikaa Sullivanien patsaan itselleen.

Anita Gaye ei kaihda koviakaan keinoja saadaakseen omaisuuksien arvoiset patsaat itselleen. Hän mm. tapattaa, tosin vahingossa, toisen patsaan omistajan Cleo Toliverin tanssijaystävän ja jahtaa joukkoineen Cleoa ja Gideonia pitkin kaupunkia. Cleon esi-isä oli henkilö, jolta Henry Wyley oli menossa Lusitanialla Lontooseen ostamaan toista pienoispatsasta. Gideon on jotenkin saanut tietää, että Cleon kautta löytyisi toinen patsaista. Cleo ja Gideon kohtaavat Prahassa, ja lentävät sieltä New Yorkiin. Cleon perässä Prahassa on myös Gaye. Lyhyen tuttavuuden jälkeen Cleo ja Gideon rakastuvat toisiinsa ja heistä tulee kirjan toinen pari.  

Kolmas pari ovat Rebecca Sullivan ja Jack Burdett. Vasta myöhäisessä vaiheessa paljastuu, että kolmas patsaista on kulkenut Burdettin suvussa ja on siten ollut koko ajan Jackin hallussa, mitä eivät muut ole tienneet. Myös Jack Burdettin esi-isä Steven Cunningham oli Lusitanialla, ja hän oli pieni lapsi, kun patsasvaras Felix Greenfield pelasti hänet uppoavasta laivasta.

Sekä Jack Burdettin että Rebecca Sullivanin elämä kiertyy sattumalta Morningsdalen antiikkiliikkeeseen. Jack omistaa turvafirman, jota liike käyttää. Rebecca on puolestaan asioinut keräilyharrastuksensa kautta liikkeessä. Siten kummallakin on ilmeisesti sisäpiirin tietoa siitä, että myös Anita Gaye on havittelemassa "Kohtalottaria" itselleen.

     *     *     *

Kirjassa on välillä vähäisiä juoni- ja uskottavuusongelmia, mutta se ei menoa haittaa. Kerronta on sujuvaa ja soljuvaa. Päähuomio on tapahtumien ja toiminnan kuvauksessa. Henkilöhahmot jäävät auttamattomasti pinnallisiksi, mutta sehän kuuluu olennaisena osana niin jännityksen kuin romantiikin lajityyppeihin. Eroottisten kohtausten kuvaus on taitavaa ja vaivihkaista ja viipyilevää. 

Esimerkiksi Gideon ja Cleon riitelevät usein ja ottavat rajustikin yhteen, minkä jälkeen tilanne laukeaa mm. seuraavanlaiseen kuvaukseen

"- Hitto soikoon, Cleo, Gideon sopersi ja painoi verta vuotavan suunsa tiukasti Cleon huulille. Tämä maistui synnilliseltä ja tuoksui kuin sateinen puutarha. Hänen allaan tämän suu raottui ja hän hotki sitä ahnaasti. Cleo kietoi raajansa taas hänen ympärilleen, mutta teki sen tällä kertaa silkinpehmeästi." (s. 129)

Tia on ujo ja epävarma itsestään ja omasta haluttavuudestaan. Hän puolestaan pelaa Jackin kanssa seuraavanlaista peliä

"- Sinä otat minut? Miten kummassa? Tia kysyi. (..) Ethän sinä voi puhua tuollaista. Et voi noin vain olettaa, että...
- Enhän minä oleta mitään. Enkä puhu mitä tahansa. Minä olen yrittänyt puhua sinulle siitä lähtien kun tulin tänne. Ja nyt luovun sanoista. Haluan kajota sinuun. (..)
- En mene sänkyyn sinun kanssasi.
" (s. 282)

Hetken nahistelun - ja takaa-ajon - jälkeen he löysivät toisensa sängystä - sulassa sovussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti