lauantai 7. tammikuuta 2012

Sinervo: "Maailma on vasta nuori" (1980)

"Tämä teos sisältää Elvi Sinervon näytelmätekstit: 'Maailma on vasta nuori', 'Toukokuun viimeisenä iltana', 'Suuri asia', satunäytelmän 'Onnenmaan kuninkaantytär ja ihmislapset', joista kaksi ensimmäistä julkaistaan nyt kirjana ensi kerran. Kaikki näytelmät ovat saaneet alkuhahmonsa viime sodan aikaisten vankilavuosien olosuhteissa, nekin jotka valmistuivat ja pääsivät esiin myöhempinä vuosina." (Takakansi)

     *     *     *

"Maailma on vasta nuori" on Elvi Sinervon neljästä näytelmästä ainoa täysimittainen näytelmä, jota kokoomateoksen takakannessa luonnehditaan kuuluvaksi "parhaaseen kotimaiseen draamaan".  Näytelmäteksti onkin vaikuttava.

"Ongelmien taustat saattavat muuttua, mutta henkilöiden peruskuviot ovat lujia ja kestäviä." kirjoittaa Maija Suvitie kirjan 'Esipuheessa', mikä panee lukijan peilaamaan tekstiä 2000 - lukuun. Omien kokemustenkin perusteella on hätkähdyttävä todeta, miten samantapaiset kuviot toistuvat vielä tänä päivänä. 'Ohranan' (Valpo) tilalla ovat ehkä tavalliset poliisit, KELA:n työntekijät sekä sosiaali- ja työvoimaviranomaiset ym. Ihmisiä kohdellaan edelleen samalla tavoin huonosti, kun heidän otsassaan on 'desantin' tai joku syrjäytetyn leima, joka on signaali siihen, että ihmistä saa kohdella, on lupa kohdella ja jopa velvollisuus kohdella miten tahansa.

Sinervo kuvaa asioita ja ihmisiä taitavan monitahoisesti tyytymättä puolivillaisiin kuvauksiin ja selityksiin. Hänen tekstistään ei löydy hyviä ja pahoja vaan eri tavoin, eri rooleissa toimivia ihmisiä. Ei ole ihme, että tämä näytelmä kuljetettiin salaa ulos vankilasta, sillä syytehän siitä sodan aikana olisi tullut - ja muokattuna sopivalla tavalla näytelmä kohahduttaisi vielä tänä päivänä.

     *     *     *

Viisinäytöksinen näytelmä tapahtuu kahdessa Lehtosten ja Vallien kodissa, jotka ovat työläisperheitä. Kummankin perheen jäsenissä on kommunisteja ja rauhanaktivisteja.

1 NÄYTÖS. Anna ja Arvi Valli saavat eräänä iltava vieraakseen Valpon etsivä Parraksen, joka on Arvin vanha tuttu. Valli taivuttelee Arvia ottamaan perheeseensä Venäjältä tulevan suomalaismiehen, josta he ovat saaneet vihiä. Hän itse välttyisi ikävyyksiltä, kunhan suostuisi yhteistyöhön. Etsivä kiristää Arvia, sillä hän on jo kerran pelastanut nahkansa vastaavanlaisesssa tilanteessa, jolloin hänen ystävänsä Matti Saukko sai tuomion ja joutui vankilaan.

Etsivän lähdettyä vaimo Anna saa vahvistuksen epäilyilleen miehestään Arvista. Tämä oli todella vasikoinut ystävänsä vuosia sitten. Vaimo on kuitenkin miehensä tukena ja miettii, miten he voisivat välttyä joutumasta uudelleen samaan tilanteeseen. Ulospääsyä ei näytä olevan. Jo samana iltana he majoittavat miehen, joka on sattumalta sama Matti Saukko kuin jonka hän sai kerran vankilaan. Tällä kertaa olisi Saukon ja muiden rauhanaktivistien henki kyseessä. 

Matti ei syytä Arvia mistään, vaikka on varma, että hänen tuomionsa oli Arvin syytä. Tuomiosta seurasi myös se, että Saukko joutui sodassa eturintamaan eli hänet yritettiin tapattaa heti sodan alussa. Välttääkseen varman kuoleman Matti loikkasi Venäjälle - ja tuli sieltä nyt desanttina takaisin. Saukko mm. harmittelee, ettei Suomessa syntynyt samanlaista vastarintaliikettä kuin muualla Euroopassa natseja vastaan, mihin hän olisi arvatenkin heti liittynyt. Suomessa vastarintaan ryhtyneet saivat maanpetturin ja rikollisen leiman.

     *     *     *

2 NÄYTÖS. Lehtosen perheen tytär Irja ja äiti saavat vieraan rintamalta, kun heidän poikansa Reino ja hänen kaverinsa Tumppi piipahtavat kotona. Paljastuu mm. että Reino oli ollut kommunisti niin kuin äitinsä ennen sotaa, mutta sotatilanne sai hänet tinkimään ideologiastaan - ja hän oli hurahtanut nationalismiin. Nuorin tytär Vappu sen sijaan toimii sodan aikanakin aktiivisesti rauhan puolesta. Toinen tytär Irja, joka on sairaanhoitaja, meni naimisiin lääkäriluutnantin kanssa ja on töissä sotilassairaalassa. Siellä hänelle selvisi, miten hänen miehensä murhasi venäläisiä sotavankeja. Tosin myös hän itse kuoli, sankarina.

Vallien ja Lehtosten välillä on yhteys sen kautta, että kommunisti ja naistenmies Arvi ja Vappu ovat tiiviissä yhteistyössä keskenään, ja lisäksi heidän välilleen on virinnyt vielä romanssin tapainenkin. Arvin vaimo Anna on tottunut miehensä naisseikkailuihin, eikä ole mustasukkainen nuorelle naiselle. 

      *      *      *

3 NÄYTÖS. Sisarukset Vappu ja Irja istuvat kotona ja keskustelevat perheestään. Veli Reino on kuollut rintamalla, mitä he surevat, varsinkin Vappu, vaikka he olivat ottaneet Reinon kanssa ankarasti yhteen viimeksi tavattuaan. Irjan ja Vapun keskustelu liikkuu sen hetkisen sotatilanteen ja elämän tuolla puolen, mihin he ottavat etäisyyttä. He muistelevat myös isäänsä, joka teloitettiin sisällissodassa.

Vain äiti edustaa heidän elämässään iätöntä ja ajatonta jatkuvuutta.

VAPPU: Että äiti on nainen ... En [ole ajatellut sitä.] Taivas, kuinka typerää, minusta äiti on aina ollut niin vanha ... tai oikeastaan iätön.

Rakkaudesta ja erotiikastakin he vaihtavat ajatuksia.

VAPPU: Minkä tähden rakkaus on niin julma ja järjestön, ja miksi se on kuin sairaus ja kuin lamauttava myrkky! Minä tahtoisin olla vapaa ja iloinen ja täynnä tarmoa.

Irja ja äiti lähtevät keskustelun jälkeen naapuriin kahville, jolloin Matti Saukko törmää yllättäen sisään. Tämä on ollut ihastunut Vappuun, mutta Vappu ei piittaa Matista vaan Arvista. Matti ei tiedä Vapun odottavan Arvia - ja kun Arvi saapuu syntyy hämmennystä aiheuttava tilanne, joka kuitenkin selviää.

     *     *     *

4. NÄYTÖS. Miehet Arvi ja Matti ovat kaksistaan, nyt vuorostaan Vallien asunnossa. He odottanut, että Vappu saapuisi vielä heidän seurakseen kokoukseen. Tätä ei kuitenkaan kuulu, mitä Matti ihmettelee ja hänellä ovat omat epäilynsä, jotka saavat vahvistuksen, kun hän kuulee Arvin ja tämän vaimon Annan keskustelun. 'Ohranan' on tarkoitus viedä Matti - ja muu kokousväki - juuri sinä iltana, ja siksi Arvi on järjestänyt, ettei Vappu ole paikalla tai tämäkin pidätettäisiin.

Kaiken hässäkän keskelle saapuu sitten vielä etsivä Parras miehineen. Arvi päästää Matin pakoon ikkunan kautta, mutta Valpon miehet saavat hänet kiinni. 'Ohrana' syyttää Arvia siitä, että tämä päästi miehen pakoon ja ettei Vappua ollut myös paikalla.  

      *      *      *

5. NÄYTÖS. Anna Valli on käymässä Lehtosten luona. Hän kertoo Vapulle ja tämän äidille, millainen mies Arvi oikein on. Vappu, joka on rakastunut häneen, ei halua uskoa tarinaa todeksi. Kaikesta huolimatta Anna puolustelee miestään, ja sanoo, että hän halusi vain sovittaa aiempia tekojaan, mikä ei kuulosta kovin uskottavalta.

Naiset tajuavat, että myös Vappu on nyt vaarassa, sillä 'ohrana'  luultavasti tulisi etsimään Vappua kotoaan. Tämän on tarkoitus lähteä turvaan naapuriin mutta ei ehdi. Hetken päästä etsivä Parras tuleekin ja tekee kotietsinnän löytämättä mitään. Vihoissaan hän repii lainvastaisesti mm. Irjan valokuvia, jotka ovat kuvia ikoneista. Lopuksi hän pidättää Vapun.

Irja joka ei ole koskaan ollut kommunisti, eikä aatteen ihminen, hätkähtää omaan vuodatukseensa:

IRJA: Eivät ne [Valpo] ole ihmisiä, meille. Me emme ole ihmisiä heille. Noille jotka toimivat koneistossa meidät tuhotakseen. Me olemme heillä epäiltyjä, pidätettyjä, kuulusteltavia, syytettyjä, tuomittuja, teloitettavia. Me .... Äiti, huomaatkon sinä, että sanon me?

Äiti toteaa jo pitkään tienneensä, että Irja on muuttunut sodan aikana toiseksi ihmiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti