perjantai 27. tammikuuta 2012

Tsehov: "Rakkaus. Novelli" [1894]

"1880-luvun puolivälissä Tsehovin kertomusten sävy alkaa muuttua. Kirjailija vakavoituu. Laaja lukeneisuus ja sammumaton tiedonhalu syvensivät luonnostaan älykkään kirjailijan jo varhain kehittynyttä hengen kypsyyttä ja elämänymmärrystä." (Takakansi)

     *     *     *

Novellin kertoja, nuori mies on rakastunut 19-vuotiaaseen Sashaan.

"Minut on vallannut jokin omituinen, selittämätön tunne." hän selittää itselleen ymmärtämättä, mistä tunteessa, jota rakkaudeksi kutsutaan, oikein on kyse.

Hän kirjoittaa yöllä kirjettä Sashalle, ja vie sen laatikkoon saatuaan kirjeen valmiiksi. Kirjeen laatikkoon pudottaminen tuottaa suurta mielihyvää - samoin kuin se, kun hän seuraavana päivänä saa vastauksen kirjeeseen.

Suhde kehittyy nopeaan tahtiin: tapaaminen salaa puistossa, oleskelu kahden kesken miehen asunnossa - ja harppaus avioliittoon.

Jälkikäteen mies pohtii tapahtunutta, eikä hän ymmärrä mistään yhtään sen enempää jälkikäteen kuin mitä oli ymmärtänyt ennen kuin tapahtumat olivat alkaneet vyöryä eteenpäin.

Mies ihmettelee itseään novellin lopulla

"[Ennen Sashaa] sattui niin, että hylkäsin naisia pelkän sukan likatäplän tai yhden ainoan typerän sanan takia, mutta nyt annan anteeksi kaiken. (..) Aivan kuin Sashan viat olisivat omia vikojani. "

Hän päättelee, että tämä johtuu rakkaudesta, mutta mitkä ovat itse rakkauden vaikuttimet, sitä hän ei osaa sanoa...

1 kommentti: