sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Kinsella: "Himoshoppaajan salaiset unelmat" (2009)

"Rebecca Bloomwood elää shopatakseen ja shoppaa elääkseen. Niinpä nainen, jolle museovierailukin muodostuu ostosretkeksi, huomaa pian olevansa korviaan myöten veloissa. Postiluukusta sataa ikäväsävyisiä kirjeitä pankinjohtajalta ja luottokorttiyhtiökin on takajaloillaan. Jotain on tehtävä.

Rebecca yrittää säästää, mutta hyvät päätökset sortuvat Lontoon putiikkien houkutuksiin. Lisätulojen hankkiminen taas johtaa noloihin tilanteisiin: liikeapulaisen kun ei ole tarkoitus piilotella vaatteita ostajilta eikä työnhakijan valehdella puhuvansa sujuvasti suomen kieltä." (Takakansi)

      *     *     *

"Himoshoppaajan salaiset unelmat" (2009) on kirja, jonka luettuaan miettää, miten luotettava kirjan kertoja on. Kertooko kirja todellisesta toimittaja Rebecca Bloomwoodista vai vain hänen salaisista unelmistaan. Varsinkin kirjan loppu, Rebeccan yllättävä menestyminen mediamaailmassa ei tunnu aivan uskottavalta, ennemmin kaukaiselta ja saavuttamattomalta unelmalta. Haaveisiin lottovoitoista on pitkä matka menestykseen satunnaisen Daily Worldin kirjoituksen ansiosta.

Kun Rebeccan artikkeli on päätetty julkaista Daily Worldissä, hän herää seuraavana aamuna kuudelta innoissaan.

"He näkevät minun nimeni! Rebecca Bloomwood painettuna Daily Worldiin! Nimeni on ensi kerran koko maan nähtävillä. 'Kirjoittanut Rebecca Bloomwood.' Eikö kuulosta mahtavalta! 'Kirjoittanut Rebecca Bloomwood."

Seuraavaksi hänet kutsutaan TV:n Aamukahveille keskustelemaan Flagstaff Life - sijoitusrahastosta, minkä sijoittajille tekemästä huijauksesta hän oli artikkelinsa kirjoittanut. Tämä puolestaan poikii pyynnön osallistua jatkossakin ohjelman tekoon jne.

     *     *     *

Sen sijaan että Rebecca olisi huipputoimittaja hän on ennemmin himoshoppaaja, jonka elämää hallitsee sietämätön ostamisen vimma ja velkakierre. Hän ei saa pidettyä omaa talouttaan yrityksistään huolimatta kurissa. Siten onkin huvittavaa, että hän antaa mm. TV:n Aamukahveilla sijoitusneuvoja muille tuntematta sijoitustoimintaa kuin pintapuolisesti.

Taloudellinen ahdinko ja taitamattomuus käyttää rahaa on saanut aikaan sen, että hän asuu Lontoossa ystävänsä Suzen luona, sillä hänellä ei ole varaa omaan asuntoon ilmeisen hyvistä tuloista huolimatta.

Kun Rebeccan elämää kuvataan sen sisältä käsin, hän osoittautuu aika säälittäväksi hahmoksi. Hän joutuu koko ajan peittelemään riippuvuuttaan ja jää kiinni valheista, jotka vaikeuttavat hänen elämäänsä.

"Himoshoppaajan salaiset unelmat" huumorin takana on traaginen tarina ihmisestä, joka ei oikeasti selviäisi nykymaailman paineiden keskellä.

1 kommentti: