torstai 26. huhtikuuta 2012

Loe: "Maria & José" (2002)

Supernaiivin tekijän vallaton rakkaustarina aikuisille - ja nuorille. 

José tietää ketä hän rakastaa. Tumma Maria on yhtä kaunis kuin amerikkalaisten 50-luvun elokuvien vedessä pulikoivat naiset. Teksti on hienoa loelaista virtaa ja Kim Hiorthøyn kuvitus kansainvälistä huippuluokkaa. Parivaljakko on saanut mm. Norjan opetusministeriön palkinnon. (LIKE:n sivusto)

     *     *     *

TÄMÄ on kertakaikkiaan ihastuttava kirja, joka on kaikkien pakko lukea. Kaikki syyt jotka estävät lukemasta TÄTÄ kirjaa ovat tekosyitä. Kirjassa on ainoastaan 56 sivua, ja se on ehkä ennemmin novelli kuin edes pienoisromaani.

Harvoin tunnen olevani jollekin kateellinen jostain tekstistä, mutta toivon, että olisin kirjoittanut Erlend Loen sijaan "Marian & Josén" (2002). Parempaan tuskin unissanikaan pystyn.

     *     *     *

Kirja alkaa arkisesti.

"Maria on korkeasti koulutettu nuori nainen. Hänellä on tummat hiukset ja hän käy töissä monikansallisessa yhtiössä, jossa on paljon työntekijöitä."

Miehistä Maria ei ole juuri kiinnostunut, eikä hän ole ollut koskaan miehen kanssa. Hänen suhteensa ovat nettisuhteita, mutta Maria vain keskustelee netissä taiteesta ja muista asioista.

    *     *     *

Mutta tietämättään Maria elää miehen kanssa, sillä mies on niin pieni, ettei Maria huomaa sitä. Mies asuu hänen korvassaan - ja pitää hänestä huolta. Vaikka Maria ei tunne Joséta, José tuntee Marian hyvin vaellellessaan varsinkin öisin ympäri naisen kehoa.

Erään kerran Maria on kuumeinen, ja José lähtee selvittämään mistä on kyse. Hän joutuu sattumalta Marian kohtuun, jossa munasolu on juuri irtoamassa.

"José ei pysty hillitsemään itseään. Hän ei halua, mutta hänen on pakko. Hän ei halua, mutta tekee sen kuitenkin. Hän repii vaatteet yltään ja heittäytyy munasolua vasten."

     *     *     *

Josén tempauksesta ei ole seurauksena enempää eikä vähempää kuin raskaus. Raskaus on tietysti allegorinen ja viittaa Neitsyt Marian neitseelliseen raskauteen. Tälle Marialle käy samoin, eikä hän ole ollenkaan harmissaan asiasta.

Kun aika koittaa, Maria synnyttää tytön. Tytön ensimmäinen sana on 'isä', jonka José hänelle kohdussa opettaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti