torstai 26. huhtikuuta 2012

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 24: "Asteroidi B-612"

Kävelen mielelläni pimeässä. Pimeässä tähtiä katsellen. Tunnen huonosti tähtiä. Vain ne tavallisimmat. Iltatähden ja Aamutähden. Venuksen. Punaisen tähden. Marsin. Linnunradan. Otavan...

Kävelen iltaisin pimeässä, joskus yöllä. Kävelen pitkin Katumajärven rantaa. Kierrän puistoalueen ympäri, eikä se ole kovin suuri alue. Viimeiset kymmenet, sata metriä pihaan on pilkkopimeää, niin pimeää kuin kaupungissa pilkkopimeä voi olla pimeää.

Eilen näin asteroidi B-612:n, jonka turkkilainen tähtitieteilijä Antoine de Saint-Exupéryn "Pikku Prinssin" (1943) mukaan löysi vuonna 1909 ja jota ei ole nähty kuin yhden ainoan kerran ennen tätä.

     *     *     *

Katsoin kävelyn jälkeen Stanley Donen elokuvan "Pikku Prinssi" (1974), jossa pikku poika, Pikku Prinssi, kohtaa keskellä Saharaa sinne pudonneen lentäjän. Lentäjä halusi lapsena kuvataiteilijaksi, mutta luopui haaveestaan, kun aikuiset eivät ymmärtäneet hänen piirrostaan ja nauroivat sille. Pikku Prinssi oli ensimmäinen joka heti tajusi mitä piirros esittää. Se esitti boaa joka oli niellyt norsun. - Lentäjä ja Pikku Prinssi olivat mielessään samalta planeetalta, asteroidi B-612:lta.

     *     *      *

En tiedä miltä planeelta olen. Maasta vai Kuusta vai jostain ihan Muusta. Kenties jokainen ihminen on omalta planeetaltaan niin kuin "Pikku Prinssin" monet hahmot kuningas, kenraali, liikemies...

Pikku Prinssin planeetalle - ties millä tavoin - harhautui kukka, ruusu tai ruusun siemen, joka alkoi kasvaa ja kasvoikin kauniiksi kukkaseksi niin kuin kukat vain voivat olla kauniita.

Pikku Prinssi ei ymmärtänyt kukkasta, ei ymmärtänyt asioita, ja lähti siksi pois planeetaltaan muuttolintujen mukana oppiakseen, miten elää ruusun kanssa.

Sitten Pikku Prinssi lopulta vuoden Maassa olemisen jälkeen palasi asteroidi B-612:lle. Lentäjä oli antanut vihjeitä tai ohjeita, miten suojella ja varjella ruusua. - Lentäjä piirsi lampaalle kuonokopan, jotta se ei voisi syödä piikikästä kukkaa. Varmuuden vuoksi kukan ympärille tehtiin samalla tekniikalla myös aita. Yöksi Pikku Prinssi laittaisi palelevan kukan päälle lasikuvun.

      *     *     *

Millä tavoin minä suojelisin kaltoin kohdeltua ruusuani? Voisin kirjoittaa sen tähän blogiin ja kertoa rakastavani sitä silloinkin, kun se on rupsahtanut. Silmissäni se on aina yhtä kaunis ja hyvä kaikesta kiemuraisuudestaan ja huojumisestaan huolimatta. Voisin pyytää sitä muuttamaan asteroidi B-612:lle, sillä pienuudestaan huolimatta planeetalle mahtuu hyvin muitakin kuin yksi ihminen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti