perjantai 27. huhtikuuta 2012

Zeff: "Eksyin Jane Austenin maailmaan" (2008)

Amanda Price on tyytymätön elämäänsä nykyaikaisessa Lontoossa. Hänen pakeneekin mielellään Jane Austenin "Ylpeyden ja ennakkoluulon" (1813) maailmaan.

Eräänä iltana Amanda kohtaa kylpyhuoneessaan romaanin mielikuvitushahmon Elizabeth Bennetin. Kylpyhuoneen takaseinän ja putkistojen takana on mystinen ovi, joka on portti kirjan maailmaan.Uteliaisuuttaan Amanda menee ovesta sisään, eikä pääsekään enää takaisin. Elizabeth puolestaan jää nykyaikaiseen Lontooseen. 

Kirjan tapahtumat alkavat mennä pieleen, kun Amanda astuu Elizabethin tilalle. Amanda yrittää epätoivoisesti junailla niin, että tapahtumat kulkisivat kirjan esittämällä tavalla, mutta ei onnistu siinä ja vain pahentaa asioita. (Internet Movie Database)

     *     *     *

Jane Austenista on kirjoitettu ja tehty TV-sarjoja, elokuvia, musikaaleja, parodioita paljon viime vuosikymmenten aikana. Jotain erityistä tässä ensimmäisessä merkittävässä naisromaanikirjailijassa  täytyy olla, kun hänen teoksensa yhä uudestaan onnistuvat innoittamaan kirjailijoita ja käsikirjoituksen tekijöitä vielä 200 vuoden jälkeenkin.

"Ylpeys ja ennakkoluulo" on nähty Suomen TV:ssa viime vuosina useasti mm. 6-osaisena sarjana ja  elokuvana. Sarjan Elizabeth Bennett, Jennifer Ehle on ainakin minun mielessäni tällä hetkellä ainoa oikea Elizabeth ja vastaavasti Colin Firth ainoa oikea Darcy. Joe Wrightin vuonna 2005 ohjaama elokuva tuntuu pliisulta 10 vuotta aiemmin tehdyn, mahtavan sarjan rinnalla, vaikkei elokuvakaan huono ole.

     *     *     *

BBC:n 4-osainen TV:n minisarja "Eksyin Jane Austenin maailmaan" (2008)  on eräänlainen mukaelma tai pastissi alkuperäisestä "Ylpeydestä ja ennakkoluulosta" eikä parodiakaan aina ole kovin kaukana. Sarjan aikana käydään samat vaiheet läpi kuin kirjassa tai kirjan pohjalta tehdyissä elokuvissa ym.

Jaksoissa kuvataan  herkullisesti rinnakkaistodellisuuksia, joten sarjassa on vahvasti fantasiaa mukana. Elizabeth omaksuu nopeasti 2000-luvun Lontoon tavat ja uuden tekniikan, paremmin kuin Amanda Price menneen maailman elämäntavan, eikä Amanda oraakkelimaisista tiedoistaan huolimatta onnistu pitämään fantasiamaailman lankoja käsissään. Asetelma muistuttaa C.S. Lewisin "Narnia" -sarjaa, jossa lapset siirtyvät kaapin kautta toiseen todellisuuteen ja takaisin.

      *     *     *

Sarjan peruskuvio on yksinkertainen. Elizabeth Bennet on jotenkin löytänyt seinän takaa salaoven tai portin 2000-luvun Lontooseen, mitä kautta hän tulee Amanda Pricen kylpyhuoneeseen, missä naiset tutustuvat toisiinsa.

Juoni roolien vaihdosta on selvästi Elizabethin kehittämä. Hän haluaa siirtyä toiseen aikaan, mikä onnistuu Amandan avulla, jonka tehtäväksi jää selittää Bennetin perheelle, missä ja miksi Elizabeth on - ja mitä hän kulloinkin on tekemässä. Pääselitys on, että Elizabeth haluaa olla yksin ja kirjoittaa romaania Hammersmithissä lähellä Lontoota.

Elizabethin poissaolo ja Amandan läsnäolo kirjassa sekoittavat tapahtumat ja juonikuviot. Lähes kaikki menee lopulta toisin kuin Jane Austenin kirjassa, vaikka ajatusmaailma on sama niin kuin pastississa tulee ollakin. Pelkästään se, että yksi hahmoista vaihdetaan toisenlaiseksi muuttaa kaiken toiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti