keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Nuotio: "Villilän Runoilijat ry" (2005)

Aurorasta on tullut lukutoukka: hän nimittäin kaipaisi tyttöseuraa, mutta löytää sitä vain kirjoista. Kylässä kun ei asu yhtään Auroran ikäistä tyttöä. Aurora ei tahtoisi olla koko ajan yksinkään, mutta Villilän melskaavat pojat eivät jaksa istua pitkään paikallaan. Lisäksi Auroraa harmittaa, kun pojat eivät lue muuta kuin sarjakuvia. 

Aurora päättää tehdä asialle jotakin: hän perustaa sanataidekerhon, jossa luetaan ja kirjoitetaan itse runoja. Hän saa houkuteltua pojat kerhoonsa hienon ilmoituksen ja munkkitarjoilun avulla. Kyllä munkkipalkalla aina yhden runon kirjoittaa...  (Takakansi)

     *     *     *

Hauska kirja toimeliaasta Aurorasta, joka kyllästyy poikien leikkeihin. Netistä hän on saanut selvää, että on sellaisia kuin sanataidekouluja - ja hän haluaa perustaa sellaisen Villilään. Oman luku-, kirjoitus- ja sanomiskoulun. Äiti on ihmeissään ajatuksesta mutta ei pane vastaan ja auttaa Auroraa.

Koulu perustetaan isoäidin ikäisen Lissun piharakennukseen ja siitä tehdään oikein ilmoitus, joka houkuttaa pojat paikalle. Vastapaistetut munkit, joita ilmoitus lupaa koulun jälkeen, tekevät tehtävänsä. Koulu kestää luvatut kaksi tuntia, mutta kun tulee munkkien aika, ne ovatkin kadonneet. Pojat syyttävät tapahtuneesta Auroraa, mutta lopulta syylliseksi paljastuu perheen koira Vauhti.

     *     *     *

Villilän Runoilijat ryn koulu on menestys, ja kouluun saadaan yksi aikuinenkin, kun yli 70-vuotias Lissu tulee myös tekemään runoja ja mitä nyt koulussa tehdäänkään. Lopulta jokainen lukee omat runonsa - ja hienojahan ne olivat, vaikka kaikki olivat aloittelijoita Lissua ja Auroraa lukuunottamatta.

Aluksi Aurora luo kauhutunnelman, joka saa oppilaiden mielikuvituksen liikkeelle. Sitten hän kysyy pojilta ruvetaanko runoilemaan. Pojat ovat vähän ihmeissään, kun he saavat tietää, että opettaja onkin Aurora, mutta se ei menoa haittaa. Vaikutteita haetaan ensimmäisten runojen jälkeen koulun ulkopuolelta. Jokainen valitsee yhden kylän talon, jonka ympärille kehittelee oman tarinansa.

     *     *     *

Kun munkkisotku on selvinnyt, pojat antavat Auroralle anteeksi. Koulua päätetään jatkaa. Pojilla on omia ehdotuksia, mitä Villilän Runoilijat voivat tehdä - muutakin kuin runoja: sarjakuvia, sketsejä, loitsuja, kauhutarinoita, lauluja... Lapset eivät tiedä mitä 'ry'-lyhenne tarkoittaa, mutta he päättävät, että tässä tapauksessa se on ryhmä ylpeitä.

Tässä Lissun runo esimerkiksi 

Puu kertoo minulle
salaisuuksiaan
mitä se sanoo?
Älä kysy, en voi paljastaa.
Vihjeen vain voin antaa:
Katso kuinka aina keväisin kukkii pihan puu
ja kuinka komeasti vuotensa se kantaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti