tiistai 29. toukokuuta 2012

Sinnemäki: "Sokeana hetkenä" (2003)

"Sokeana hetkenä" (2003) on Anni Sinnemäen debyyttikokoelma. Vaikka Ultra Bra-yhtyeen aika on ohi, niin tarina, eli laulujen sanoitukset, elää. Sokeana hetkenä on runon ja valokuvan yhteinen lupaus, niin hienojakoisesti ne toisiinsa tässä ”albumissa” nivoutuvat. Valokuvaaja Milka Alasen ja Sinnemäen yhteistyö antaa kokoelmalle oman lisäarvonsa. Valokuvan katsomiseen ja tekstin lukemiseen piiloutuu paljon näkymätöntä ainesta, jotka odottavat lukijan tai katsojan valintaa. Ne ovat kiusallisen kiehtovia. (Sanojen Ajan sivusto)

     *     *     *

Ultra Bran "Kroketti" (1997) -albumin 'Sinä lähdit pois' on kenties radion yksi soitetuimpia kappaleita, aikoinaan. Vähään aikaan en ole sitä kuullut, vaikka paljon radiota kuuntelenkin.

Anni Sinnemäen sanat jäävät helposti soimaan mieleen.   

Aamuyöllä kumpikaan meistä
ei jaksaa enää juhlia
väsyneet katseet, käheät äänet
taustalla aurinko joka ei lämmitä

En tiedä, olisiko lyriikka yhtä tehokasta, jos sävelmä, mihin sanat liittyvät, ei soisi koko ajan mielessä. Epäilen. Samalla tavalla kuin kuva antaa lisäarvoa tekstille, musiikki ja teksti kietoutuvat toisiinsa.

Runon 'Sinä lähdit pois' yhteydessä "Sokeana hetkenä" -kokoelmassa on Milka Alasen ottama kuva miehestä, joka istuskelee aamuauringossa baarissa ja polttelee tupakkaa kahvikupin ääressä.

Mies on lähtenyt aamulla naisen luota, ja mennyt istumaan ehkä ABC-liikennemyymälän kahvilaan, joka on jo aikaisin aamulla auki. Ilmeestä voi päätellä, että mielessä tuskin on viime öinen nainen.  Vaan mistä sen tietää, mitä ihmisen mielessä liikkuu, jos hän ei puhu mitään.

     *     *     *

Sinnemäen runoja pidetään yhteiskunnallisina mm. naisnäkökulmasta kirjoitettuina. En usko, että ne kuitenkaan ovat sen yhteiskunnallisempia kuin muut 2000-luvulla Suomessa julkaistut runot.

Siinä mielessä esimerkiksi 'Sinä lähdit pois' on yhteiskunnallinen, että se kuvaa naisen kokemusta aamulla. Illalla ja yöllä on pidetty hauskaa, juhlittu aina aamutunteihin asti. Ehkä toiveena on ollut, että mies jäisi pidemmäksi aikaa naisen luo, mutta hän on päättänyt lähteä.

Luultavasti hyvin tavallinen tilanne nuorten aikuisten - ja vanhempienkin ihmisten - keskuudessa. Miten tilanteen sitten muuttaisi se, että tapahtuisi jotain muuta? Jos nainen olisi ajanut miehen pois, miten se muuttaisi asetelmaa? Ero olisi syntynyt tällöinkin. Tai että mies olisi jäänyt naisen luo, tämän kerran ja ehkä toisenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti