torstai 28. kesäkuuta 2012

Itkonen: "Itkuvirsiä Naurusaarilta" (2005)

Samana päivänä kun Ralle Paljas katosi, Jukka Itkosen postilaatikosta löytyi Ralle Paljaan viimeinen käsikirjoitus "Itkuvirsiä Naurusaarilta". Itkonen päätti saattaa käsikirjoituksen julkisuuteen. Itkuvirsiä Naurusaarilta on kokoelma runoja ja proosaa, kuvia ihmisistä jotka ovat eksyksissä autiomaassa, yksinäisyytensä piirittämänä tai oman julmuutensa vankina. (WSOY:n sivusto)

     *     *     *

Ralle Paljaan kirjoitukset jakaantuvat neljään kappaleeseen:
I Aavikon orvot, II Linna, III Suljettu osasto ja IV Seivästäjä.

Neljäs, 'Suljettu osasto' koostuu proosasta, joka oikeastaan on joukko roolirunoja suljetulta osastolta siis mielisairaalasta. Miia Toivio Kiiltomato.netissä toteaa, että runot muistuttavat lähinnä Raimo J. Kinnusen "Kutsumusopettajat. Reputetut. Työttömät" (1976, 1999) -kokoelmaa.

     *     *      *

Satunnainen esimerkki suljetulta osastolta.

KUUSSA. Runo on aivan absurdi ja liioitteleva. Hauskakin, ja runon 'minä' on omassa maailmassaan selvästi onnellinen mies tai nainen. Ympäröivä maailma tuntuu välillä oudolta, vaikka kuussa on sinänsä mukava asua ja kerätä tähdenlentoja. 

Asun kuussa ja ihmettelen, miksi osoitteeni silti on Pihlajakuja 33 B 9. Ja keitä ovat nuo valkotakkiset hampparit, jotka tunkeutuvat asuntooni ja sullovat sisuksiini hermosiirappia?

ASESSORI KUPPOSEN NAIMAHUOLET. Asessorilla puolestaan on elämässään monenlaista huolta ja vaivaa. Eniten hänellä on huolta vaimostaan, joka ryyppää ja haluaisi viedä jopa sormessaan olevan kultasormuksen kaniin. 

Uskokaa huviksenne että minua vituttaa. Vuokraani on nostettu, kultakalassani on eväsyöpä ja vaimoni leiskuaa ryyppyremmissä. (..)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti