lauantai 30. kesäkuuta 2012

Rovio: "Ajan loppu" (2012)

Sara kaipaa elämäänsä lisää väriä ja seikkailua. Lomamatkallaan Meksikossa hän tutustuu historianopiskelija Peteriin, joka opastaa hänet mayojen historialliseen maailmaan. Alueelta on kadonnut useita punahiuksisia naisia jälkiä jättämättä. Kunnes yksi ruumis löytyy. Agentti Corbes tutkii katoamisia. Miten uraanin salakuljetus ja alueella vaikuttava uskonnollinen lahko liittyvät toisiinsa? Ja miten mayojen profetia ihmiskunnan tuhosta vaikuttaa tapahtumien kulkuun? Talvipäivänseisaus 21.12.2012 on vain muutaman päivän päässä. Tapahtumat vyöryvät vauhdikkaasti ja Sara saa oman osansa seikkailusta. (Takakansi)

      *     *     *

Rina Roivion esikoisteos "Ajanloppu" (2012) on vauhdikas - ja hyvin ajankohtainen - jännitys- ja seikkailukirja, sillä se sijoittuu aivan lähitulevaisuuteen eli loppuvuoteen 2012.

Kirja kuvaa  maailmanloppuun uskovaa, maapallonlaajuista Uskon totuus -nimistä karismaattista uskonlahkoa. Lahkon pääpaikka on Meksikossa Mayan Rivieran suositun matkailualueen lähellä. Uskonlahko ei vain usko maailman loppuvan maya-kalenterin mukaisesti vuonna 2012 vaan Uskon totuus aikoo itsemurhapommilla  edesauttaa maailman tuhoutumista ennustettuna ajankohtana.

Tapahtumiin kietoutuu mukaan punapäinen suomalaisnainen Sara Lehti, jota uskonlahko aikoo käyttää massiivisten ydinlatausten laukaisimena samalla kun Sara on lahkon viimeinen ihmisuhri. Vain Saran neuvokkuuden ansiosta hän selviää hengissä uskonlahkon jäsenten käsittelystä, ja siinä sivussa luultavasti pelastaa maailman.

     *     *     *

Kirjassa on myös aimo annos romantiikkaa, sillä Sara kohtaa lomamatkallaan Peterin, joiden välille syntyy kiihkeä romanssi.  

Peter suuteli Saran huulia ahnaasti. He kietoutuivat toisiinsa ja antoivat rytmin viedä. Sara ei muista, koska oli viimeksi nauttinut toisesta ihmisestä samalla tavalla.

Romanttisten kohtausten tihentäminen ei suju aivan yhtä mallikkaasti kuin jännityksen luonti, mutta maustavat tätä varsin viihdyttävää kirjaa sopivasti.

     *     *     *

Rinnan Saran loman kanssa kerrotaan CIA:n agentin Nick Corbesin yrityksistä selvittää  Uskon totuus -lahkon toimintaa, johon näyttää liittyvän myös punapäisten naisten uhraaminen; ja Sara on yksi näistä punapäistä, joka siepataan.

Vähitellen Uskon totuuden ja sen johtajan Paul Greyn suunnitelmat paljastuvat. Ratkaisevat tapahtumat tiivistyvät vanhassa hopeakaivoksessa, jonne Corbesin joukot iskevät. Kallioluoliin kätkettynä löytyy mm. uraanin rikastamo ja ydinaseiden tuotantolaitos. Lopulta myös itse ydinlataukset löytyvät - ja loppuhuipennus tapahtuu Chichen Itzan uhrilähteellä.

Sara onnistuu yllättämään häntä uhraamassa olevat meksikaanit 

Samalla hetkellä nainen irrottautui Tinon otteesta ja otti suuren loikan kohti alla odottavaa pimeää vettä. Kukaan miehistä ei ehtinyt reagoida mitenkään ja hetken päästä alhaalta kuului valtaisa molskahdus. Sen tuottama kaiku jäi kajahtelemaan uhrilähteen kivisiin seiniin.

Mutta sankaritar Sara tietysti onnistui kapuamaan 30 metriä jyrkkää rinnettä ylös viidakkoon - ja selviytymään koettelemuksestaan.

     *     *     *

Roivion esikoisteos on varsin onnistunut romanttinen jännityskirja, josta pienillä viilauksissa voisi saada aikaan jopa kansainvälisen menestysromaanin.

Saran ja muiden keskeisten hahmojen kuvaus jää liian ohueksi, eikä Saran henkilöstä kerrota oikeastaan yhtään mitään. Joitain sivujuonteita kirjasta kannattaisi karsia esimerkiksi merirosvokohtaukset, jotka eivät vie tarinaa yhtään eteenpäin. Hotellityöntekijästä Enricosta, joka järjestelee Saran sieppauksen, kerrotaan liikaakin.

Uskon totuus -lahkosta olisin mielelläni lukenut lisää varsinkin, kun sen toiminta liittyi olennaisesti maya-kulttuuriin.  

Johtajan mukaan Kukulcan oli Niburu-planeetan iänikuinen hallitsija, ja aikojen alussa he olivat asettaneet ihmiskunnalle haasteen. Nyt oli aika erottaa jyvät akanoista ja siirtää parhaimmat yksilöt Niburulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti