keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Saarikoski: "Valitut runot" (1974)

"Valitut runot" (1974) sisältää Pentti Saarikosken runoja hänen tuotantonsa ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Mukana on runoja tietysti myös hänen kuuluisimmasta runoteoksestaan "Mitä tapahtui todella" (1962).

     *     *     *

Pentti Saarikoski heitti kokoelmassaan "Mitä tapahtuu todella?" hyvästit modernismille ja siirtyi avantgardistisempaan ilmaisuun. Vaikka teosta värittää vahvasti leninistiseen/marxilaiseen -ajatteluun sitoutunut kuvasto, kokoelman ei koettu poliittisista väreistään huolimatta edustavan fanaattisuutta tai mustavalkoista ajattelua.

Teosta pidetään yleisesti Saarikosken läpimurtona. Erityisesti huomiota sai hänen siirtymisensä arkipuheen ja sanomalehtikirjoittelun kaltaiseen ilmaisuun, jota väritti nokkelat yhteiskunnalliset huomiot. (Kirjasampo)

     *     *      *

Saarikosken ensimmäiset runot olivat keskinkertaisia, eivätkä "Mitä tapahtuu todella?" (1962) -kokoelman runot runoina olleet mitenkään erityisen mestarillisia nekään kuten jo esimerkiksi Kirsi Kunnas ja Kai Laitinen aikalaisarvioista kävi ilmi.

      *     *      *

 "Mitä tapahtuu todella?" -kokoelmasta valittu runo on puheenomainen rooliruno - Saarikoskesta itsestään, joka tosin irrottautuu vähitellen hänestä itsestään ja lopussa hän uppoaa kauniin naisen silmiin, mikä tapahtuu monta kertaa myöhemminkin runoissa mm. "Tiarnia" -sarjassa.

Runo alkaa nokkelasti 

tämä alkoi kaksi vuotta ennen sotia

Vasta monta säettä myöhemmin lukija oivaltaa, että runoilija viittaa omaan syntymävuoteensa, joka on 1937.

Oman elämänsä hän tiivistää itseironisesti yhteen riviin, heijastellen aikansa ihmisten ennakkoluuloja itsestään

minusta tuli kommunisti

Ensimmäisen säkeistön lopulla on kuuluisa kohta 

minä elän tulevia aikoja
luen huomisia sanomalehtiä

Valitettavasti tämäkin runo alkaa pahasti rönsyillä sisällyksettömästi, mutta se oli Saarikosken itsensä luoma ajan henki. Sanoja ei säästelty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti