tiistai 10. heinäkuuta 2012

Nin: "Pikkulinnut. Eroottisia novelleja" (1981)

"Eroottinen aistimaailma kukkii lukemattomin eri sävyin. Sen vivahteita ja elinvoiman lähteitä on kuvattu tuhansin sanoin, erilaisin tarinoin." (Takakansi)

     *     *     *

* Pikkulinnut * Nainen dyyneillä * Lina * Sisarukset * Sirokko * Alaston Maja * Malli * Kuningatar * Hilda ja Rango * Chanchiquito * Mandra * Karkulainen *

     *     *     *

Anaïs Ninin novellit sijoittuvat ajattomaan Pariisiin ja New Yorkiin ja niiden taiteilijayhteisöihin.

Niminovelli "Pikkulinnut" (alk 1979) poikkeaa muista siinä, että tässä novellissa Nin kuvaa miestä, Manuelia, jota monet pitäisivät varmasti pedofiilinä. Novellin perusteella hän on ehkä ennemmin itsensäpaljastaja. Mies kiihottuu nähdessään varhaisteinejä huoneistonsa ikkunasta ja houkuttelee heitä eksoottisilla linnuilla asuntoonsa, joka on samalla ateljee. Manuel on naimisissa, mutta vaimo Therese käy töissä, joten hänellä on päivisin aikaa puuhastella omiaan. Vaikeaa aihetta Nin käsittelee onnistuneesti huumorin keinoin. - Novelli huipentuu siihen, että Manuel menettää  fantasioidensa keskellä kontrollin joutuessaan hirveän himon valtaan ja pudottaa kimonon vahingossa päältään, minkä alta paljastuu jäykkänä jököttävä penis, mikä karkottaa pelästyneet tytöt pois kuin pikkulinnut.

Myös viimeisessä novellissa 'Karkulainen' kirjailija kuvaa alaikäistä, 16-vuotiasta tyttöä Jeannettea, joka joutuu tai pääsee kahden miehen Pierren ja Jeanin kumppaniksi. Tässäkin Nin taitavasti haarukoi sitä, missä kulkee vapaaehtoisen seksin, seksuaalisen hyväksikäytön ja prostituution välinen suhde. Yksiselitteisiä vastauksia on mahdotonta antaa.Seksuaalisesti kokematon, mutta halukas tyttö on novellissa  suhteessa vuorotellen kummankin miehen kanssa omasta vapaasta tahdostaan. Jean opettaa hänelle seksin alkeet suutelusta lähtien. Kun Jean lopulta kyllästyy intohimoiseen tyttöön, Pierre lohduttaa häntä. Tosin hän tarjoaa vaihtoehdoksi myös palaamista kotiin, mitä tyttö ei halua.

'Nainen dyyneillä' on miehen lomafantasia. Sellainen fantasia, joka tuskin koskaan voi toteutua. Tai ehkä sittenkin... Louis- niminen taiteilija asuu yksin mökissään merenrannalla, eikä saa unta. Hän kaipaa naista luokseen. Viereisten mökkien ikkunoista näkyy ja seinien läpi kuuluu kiihkeitä ääniä. Louis on epätoivoinen. Dyyneillä kulkiessaan hän näkee naisen, joka on menossa kuun loisteessa uimaan. Louis näkee tilaisuutensa tulleen ja hän harrastaa mielikuvituksellista seksiä naisen kanssa. Edes miehen hetkellinen seksuaalinen kyvyttömyys ei tuota tämän naisen kanssa ongelmia. Yhden ainoan yön kestäneen romanssin jälkeen Louis ei enää koskaan näe naista.

Lyhyt 'Sirokko' muistuttaa 'Nainen dyyneillä' novellia siinä, että senkin tapahtuma on eksoottinen hiekkaranta. Isokokoinen amatsooni kohtaa elämänsä miehen, suurikokoisen amerikkalaiskirjailijan, ja huomaa ensimmäistä kertaa elämässään harrastavansa tyydyttävää seksiä. Sirokko viittaa hiekkamyrskyyn, jonka ansiosta pari kohtaa sattumalta toisensa.


     *     *     *

Anais Nïnin eroottiset novellit ovat taitavasti kirjoitettuja ja vetävät vertoja paljon arvostetuimmille Henry Millerin seksikuvauksille.

Nin osoittaa tarinoillaan miten monitahoinen asia ihmisen seksuaalisuus on. Monet hänen kuvaamistaan ihmisistä, eri-ikäisistä miehistä ja naisista, ovat hukassa itsensä ja himojensa kanssa - ja vasta vähitellen oppivat tuntemaan itseään ja toista ihmistä.

Kolmannen novellin nainen 'Lina' on lesbo, joka kokee olevansa mies ja haluaisi itselleen peniksen, jotta voisi rakastella naisten kanssa. Kertoja, joka on nainen, vakuuttaa, ettei se ole tarpeen, mutta Lina on kateellinen miehille, jotka pystyvät tyydyttämään naisia. Linan seksuaali-identiteetti järkyttyy hänen harrastaessaan seksiä yhdessä kertojan ja tämän miespuolisen rakastajan Michelin kanssa. Hän ilmeisesti huomaa, ettei vain vihaa miehiä vaan tuntee myös nautintoa seksistä heidän kanssaan.

'Sisarukset' on pitkä novelli, jossa kuvataan kahden sisaruksen Ednan ja Dorothyn ja heidän miestensä elämää. Kertomus tuo esiin sen, miten pitkään voi kestää löytää sopiva malli yhteiselämää varten ja miten pienestä tyytyväinen ja onnellinen elämä voi olla kiinni. Naiset ovat rakastuneita samaan mieheen Robertiin. Robert seurustelee ensin Ednan kanssa, mutta huomaa rakastavansa Dorothyä, jonka kanssa menee naimisiin. Seksielämä ei ota sujuakseen ja vasta Robertin kaverin Jackin avulla Dorothy vihdoin kokee täyttymyksen - ja seksi Robertinkin kanssa alkaa sujua.

     *     *     *

'Alaston Maja' on novelli, johon miellyin eniten - ehkä sen outouden takia. Taidemaalari Novalis menee naimisiin Marian kanssa josta tulee myös hänen mallinsa. Maria muistuttaa Novaliksen lempimaalauksen Goyan "Alastonta Majaa". - Maalatessaan hän yrittää ikään kuin vangita Majan uudelleen kankaalle. Novalis jopa puhuttelee vaimoaan pikku Majakseen. Ujo nuori vaimo ei miehen palvonnasta huolimatta tyydyty seksuaalisesti. Tilanne muuttuu kuitenkin hänen palattuaan kahden viikon matkalta ystäviensä luota.

"Hänen [Maria] eteensä avautui omituinen näky: ateljeen lattialla oli yksi hänen [Novalis] muotokuvistaan ja sen päällä makasi hänen miehensä alastomana ja tukka pörrössä nytkyttäen itseään penis jäykkänä sitä vasten."

Nähtyään miehensä kiihkon Marialta kaikkosivat seksiin liittyvät estot ja heidän yhteinen seksielämänsä alkoi vihdoin sujua.

2 kommenttia:

  1. Itsekin sain kirjan äskettäin luettua. Samanlaisia fiiliksiä kuin sinulla, itse olisi lukenut pidempääkin. 134 sivua on yllättävän lyhyt tekstimäärä tällaisesta aihepiiristä.

    Itse en ollakkaa hirveän fiksuna pitänyt, ennenkaikkea miehen Islam-näkemysten takia. Toki mielipiteitä saa olla, mutta nämä islamfoobiset kommentit olivat lähinnä ala-asteen tasoa.

    VastaaPoista
  2. Ymmärrän pointtisi. Kommentoin vaikka tällä tavoin. Kovin fiksu mies ei ole Martti Ahtisaarikaan, mutta sai silti Nobelin rauhanpalkinnon, minkä toki on saanut myös esimerkiksi Israelin pääministeri ilman mitään ansioita.

    VastaaPoista