tiistai 28. elokuuta 2012

RUNO ON VAPAA. Osa 25: "Lyygian laulu"

Joel Lehtosen "Kuolleiden omenapuiden" novellin 'Laulu Lyygialla' loppu on riipaiseva. Elämän yksi onnellisimmista päivistä päättyy suureen, kosmiseen yksinäisyyteen.

En tiedä, onko kukaan miettinyt Aapelin ja Lyygian suhdetta, mutta se on aika erikoinen, eletäänhän 1910-lukua. Aapeli on / on ollut naimisissa ja hän ei selvästikään ole naimisissa itseään paljon nuoremman Lyygian kanssa. He ovat ilmeisesti - niin kuin siihen aikaan sanottiin - susipari, avoliitossa.

Lyygiasta ei "Putkinotko" -kirjassa ja novellissa kerrota paljon, mutta hän on selvästi käynyt jonkin verran kouluja, koska hän osaa mm. kirjanpitoa, keittokirjoja ja kaunokirjallisuutta, mikä viittaa ainakin joko emäntäkouluun tai kauppakouluun.

Lyygian ja Aapelin suhde on ilmeisen vakaalla, mutta kuitenkin hataralla, pohjalla. Lyygia ei syystä tai toisesta pysty saamaan lasta, mitä hän  "Kuolleiden omenapuiden" lopulla itkee. Lukijalle herää ajatus, että pariskunta ei ole naimisissa ehkä sen takia, että ennen muuta Aapeli on odottanut, että Lyygia tulisi raskaaksi.

      *     *     *

Aapelin ajatusmaailman on liberalistisen ideologian läpitunkema. Hän on mielessään selvästi vapautunut uskontojen kahleista, mutta hänen ajatteluunsa ja toimintaansa on jäänyt patriarkaatin jäänteitä, mikä ulottuu myös siihen, miten hän suhtautuu maan köyhiin. Tässä suhteessa Joel Lehtosen "Putkinotko" on hyvin ajankohtainen jopa eurooppalaisella tasolla.

Millainen on Lyygian maailma? Hän on pakosta alistunut patriarkaatin alle. Tosin hänellä ei asemansa puolesta, Aapelin rinnalla,  ole sinänsä kovin paljon valittamista. Hän ei koe aineellista puutetta ja rahaa hän varmasti saa aina tarvitsessaan. Hänellä ei kuitenkaan ole minkäänlaista itsenäisyyttä suhteessa mieheen. Lyygian ja Juutas Käkriäisen tilanne muistuttaa paljon toisiaan, ja siksi Lyygian on helppo ymmärtää Käkriäisiä.

     *     *     *

LYYGIAN LAULU

Voi, Lyygia, Lyygia!
Mikä olikaan sinun kohtalosi,
minne Aapeli sinut jätti vai
itsekö päätit jäädä Suomeen?

Voi, Lyygia, Lyygia!
Miten sinulle kävi, mihin jouduit,
Helsinkiinkö lähdit
säätyläisperheen taloudenhoitajaksi?

Leja muutti kai luoksesi?
Hoidit häntä kuin omaasi.
Annoit hänen lukea lisää, lisää -
aina maisteriksi asti - Putkinotkon tytön.

Palasitte kesäisin takaisin... ?
Mutta Putkinotkoon ette voineet mennä.
Sen omisti jo joku toinen.
Perhettä kävitte tapaamassa.
     -     -     -
Lejasta tuli sitten tunnettu
lyyrikko käytyään yliopiston
Elitte kiihkeää kaksikymmentälukua
joka tempasi teidät mukaansa

Paljon enempää et olisi voinut
elämältä toivoa, kun elämältä saitte.
Te olitte onnellisia, te kaksi
Ja ehkä Aapeli siellä jossain

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti