keskiviikko 29. elokuuta 2012

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 75: "Kuutamouintia"

Nyt on taas paras aika vuodesta kuutamolla uintiin. Tulin juuri järvestä, ja vallan ihanaahan se oli. Vesi on vielä virkistävän lämmintä.

Katumajärven pohjoispäässä iltarusko aavistuksen verran kumotti ruosteenpunaisena. Vastakkaisella suunnalla Mantereenlinnan takana näkyi kullankeltainen kuu. Jossain pilvien takana oli Iltatähti, Venus, josta ennen uintiretkeä luin Sapfon runoista. Joskus myöhemmin yöllä tulee näkyviin Maitotie ja kymmenet tähtikuviot. 

Täysi kuu
he seisovat alttarin ympärillä

Näin kirjoittaa lakonisesti Sapfo. Kalenterin mukaan huomenna torstaina on täysikuu, mutta hyvin täydeltä se näytti järveltä tänäkin iltana.

Kenties jossain ikivanhan järven rannalla, jollainen Katumajärvi on, Dionysoksen ja Afroditen palvojat valmistelevat jokavuotisia riittejään kuun loisteessa, ja Sapfo ja Orfeus harjoittelevat tämänvuotisia laulujaan. 

ihanat sulottaret ja kaunishiuksiset muusat, tulkaa

Sapfo kutsuu iki-ihania, ajattomia naisiaan, jotka elegantisti kuin tanssien liikkuvat pitkin kalliorantaa.

     -     -     -

Vastapainona idylliselle iltauinnille, Ylen TEEMA tarjosi yhden shokeeraavimmasta elokuvista, mitä televisiossa on esitetty. Tästä varmasti puhutaan vielä. Katolisen Lars von Trierin kauhuelokuva "Antichrist" (2009) vei varmasti monen yöunet ja saa aikaan painajaisia sekä erilaista oirehdintaa.

Toivoisin että joku psykiatri käsittelisi esimerkiksi yleisönosastossa elokuvaa, ja tulkitsisi sitä. Ovatko tällaiset tilanteet mahdollisia, joita elokuvassa esitettiin? Eniten minua kiinnostaa, voiko psykiatri toisen ihmisen arvioinnissaan mennä niin pahasti pieleen kuin von Trierin tarinassa. Olihan kyse sentään hänen omasta vaimostaan, jonka hän sanoi tuntevansa paremmin kuin kukaan muu.

Vai onko niin että tämä elokuva on vain 2000-luvun "Manaaja" (1973), yhtä naurettava useamman kerran katseltuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti