sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Meriläinen: "Nainen punainen. Tarina tamperelaisesta sotasankarista Helmi Johanssonista, joka kuului kahteen armeijakuntaan osallistumatta yhteenkään kunnon taisteluun" (2012)

Kevät 1918 oli aika, jolloin tavallinen nuori nainen saattoi uskoa mahdollisuuteen muuttaa maailma väkivalloin hyväksi. Pietarilaisten esikuvien innostamana, maailmansodan katveessa Helmi Johansson perusti Tampereen punaisen naiskaartin ensimmäisen komppanian, jonka päälliköksi itse ryhtyi.

Sisällissota oli sankaruuden, johtajuuden, toimeen tarttumisen ja hirvittävän häviön kevät, joka murskasi niin uskon, toivon kuin vapaudenkin, joka työläisissä oli virinnyt. Helmi ei voinut voittaa, mutta se ei ollut hänen vikansa. Hän osoitti kasvaneensa miesten veroiseksi.

Toisaalla punaisessa Suomessa kansanvaltuutettu Oskari Tokoi yritti pelastaa työläisten asiaa viljalla, toisaalla näyttelijä ja kapinallinen Aarne Orjatsalo puheilla ja sidetarpeilla. Vilppulasta Tampereelle vetäytynyt komentaja Verner Lehtimäki veti lopulta Helminkin kumppaneineen pakoon valkoisten hävittäessä tasa-arvon unelman. (Teos.fi -sivusto)

     *      *      *

Rosa Meriläisen esikoisromaani "Nainen punainen" (2012) on kirjoitettu yhden naisen, Helmi Johanssonin elämästä ja hänen näkökulmastaan. Kirja on tapahtumien ja tunnelmien kuvausta punaisella Tampereella sisällisodan aikoihin ja sen jälkeen. Meriläisen dokumentaarinen tai historiallinen romaani antaa jonkinlaisen selityksen sille, miksi naisetkin tarttuivat aseisiin.

Tosin lukijan mieleen jää kysymys, mitä pysyvää ja parempaa esimerkiksi Helmi kuvitteli saavuttavansa vallankumouksella. Kerronta jää auttamattomasti ulkokohtaiseksi, vaikka Meriläinen tuntee Tampereensa ja sen historian kuin omat taskunsa.

     *     *     *

Kirjan toisessa osassa Helmi on ensin pakolaisena Pietarissa, mistä suomalaiset siirretään vankeina Arkangeliin, josta joukko suomalaisia vapauduttuaan lähtee ja liittyy brittien legioonaan ja Helmi on töissä sotasairaalassa Vienanmeren rannalla Kränössä. Sisällissodan jälkeen osa suomalaisista palaa Suomeen mutta Helmi matkustaa brittien mukana laivalla Iso-Britanniaan ja on jonkin aikaa Lontoossa.

Loppuelämänsä Helmi viettää Kanadassa, jossa hän on eläkeikään asti tukkisavotoilla Ontariossa. Helmin elämä on ajelehtimista tilanteesta ja paikasta toiseen. Päivänsä hän päättää Thunder Bayn Suomi-kodissa.

     *     *     *

Rosa Meriläinen on tarkka ja taitava kirjoittaja; ja jos sanottavaa löytyy, häneltä voi odottaa jatkossa jotain parempaakin. Ei tämäkän kirja huono ole. Hieman torso.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti