maanantai 29. lokakuuta 2012

Agapetus: "Syntipukki" (1930)

Yrjö 'Agapetus' Soinin "Syntipukki" (1930) on suosittu farssi, joka on kuulunut monen teatterin ja kesäteatterin ohjelmistoon vielä 2000-luvulla.

Näytelmän pohjalta on tehty kaksi elokuvaa. 30-luvulla Erkki Karu ohjasi elokuvan "Syntipukki" (1935) ja Matti Kassila teki TV-elokuvan "Syntipukki" (1957).  Kummankin elokuvan aikalaiskritiikki piti elokuvaa keskinkertaisena, Karun elokuvaa jopa epäonnistuneena vaikkakin humoristisena.

     *     *      *

Näytelmä alkaa, kun Adalbert "Mussu" Koikkalainen haluaa töihin tavaratalo Sampoon, jotta saisi työkokemusta ja rahaa omaa maitokauppaa varten. Henkilöstäpäällikkö Aro ei kuitenkaan palkkaa häntä.  

Aro: Mitä te osaatte tehdä
Koikkalainen: Niin... se on sillä tavalla, että... enhän minä... oikeastaan osaa mitään.
Aro: No, kuinka te sitten tulette pyrkimään palvelukseen?

Kun nuori myyjä Irja Salo, joka saa valituksia asiakkailta, ehdottaa että Mussusta voisi tehdä koko tavaratalon syntipukin jonka piikkiin kömmähdykset pannaan, Aro tarttuu ehdotukseen.

Aro (miettiväisenä): Hm... jaa... (naurahtaa) Neiti laskee myöskin, että silloin kenties tehtäisiin vähemmän kanteluita minulle.
Irja (avoimesti): Tietysti. 

Irjan oma tilanne ei kuitenkaan helpotu, sillä hän saa parin viikon sisällä kolmannen kohtalokkaan huomautuksen asiakkaalta - ja erotus uhkaa.

Irja keksii uuden juonen. Mussu voisi alkaa kertoa huhua, jonka mukaan toimitusjohtaja Vaara on nähty intiimissä tilanteessa Irjan kanssa. Näin Aro ei uskaltaisi erottaa Irjaa. Irjan aavistamatta hän joutuu myös oikeasti intiimiin tilanteeseen Vaaran kanssa. Irja luulee miestä tararatalon sisäänostajaksi.  

Vaara: Ettekö tunne minua?
Irja: En - mistä minä teidät tuntisin!

      *      *      *

Mussu kyllästyy jo parissa päivässä syntipukin rooliinsa, mutta ei pääse siitä heti eroon, sillä hänellä on kahden viikon irtisanomisaika. Irjalle paljastuu totuus Vaarasta ensimmäisen kostean illan jälkeen, jonka hän viettää miehen kanssa. Kaiken kukkuraksi Irja ja Vaara rakastuvat toisiinsa.

Vaara: Ihmiset voivat nähdä.
Irja: Ja kertoa pomoille. (..) Mutta se ulosmeno illalla?
Vaara: Mikä ulosmeno?
Irja: Se, josta puhuttiin silloin viime kerralla, kun tavattiin. (..)
Vaara: Minä tulen.


Irja käyttää uutta asemaansa hyväkseen ja valituttaa Vaaran kautta Mussun uudeksi henkilöstöpäälliköksi. Aro saa ylennyksen ja vastaa nyt tavaratalon sisäänostoista. Mussu Koikkalainen ei ole kuitenkaan uuden tehtävänsä mittainen mies, ja Vaara kumoaa jo muutamassa minuutissa molemmat nimityksensä.

       *     *     *

Mussu haluaa yhä kiihkeämmin eroon työstään Sammossa. Hän paljastaa Arolle, että on levittänyt huhua Vaarasta ja Irjasta. Paradoksaalisesti huhu pitääkin nyt paikkansa. Kun henkilöstöpäällikkö Aro saa kuulla Irjan juonittelusta, hän erottaa naisen. Myös Koikkalaisen, mitä Koikkalainen on halunnutkin, sillä hän on saanut jo kokoon tarvitsemansa rahan omaa kauppaa varten. 

Aro: Että onko tämä totta?
Irja: Totta on: näin minä pyysin Koikkalaista kertomaan. (..)
Aro: Niin, neiti, nyt on mitta täysi. (..) Neiti ymmärtää, että kaiken sen jälkeen, mitä nyt on tapahtunut, meistä tulee ero.
Irja (teeskennellen viatonta hämmästystä): Niinkö? Minne herra Aro lähtee?

Sitten paikalle pöllähtää vielä toimitusjohtaja Vaara. Irja kertoo hänelle, että hänet on erotettu. Vaara on aiemmin sanonut, ettei hän voi olla suhteessa työntekijänsä kanssa. Nyt kun Irja ei ole enää hänen työntekijänsä, suhde on mahdollinen. Muut ovat ihmeissään, kun sekä Irja että Vaara ovat ilahtuneita uudesta tilanteesta - ja Vaara kosii Irjaa.  

Vaara: Ja mennään mekin...
Irja: ... naimisiin. (..)

[Henkilöstöpäällikkö] Aro ja hänen rouvansa ovat sanattomina ja kuin kivettyneinä seuranneet asioiden kulkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti