tiistai 30. lokakuuta 2012

Katajavuori: "Varkaan kirja" (1992)

Varkaan kirja on  Riina Katajavuoren esikoiskokoelma. (Takakansi) 

A thief not caught a lord he become

Lapsen on kasvettava epäilemään,
ja se on vähintä mitä ihmisen on tehtävä,
miksi ihmisen on kehityttävä
ei museoksi
vaan kaupunginkirjastoksi,
josta parhaat kirjat saa varastaa
. (Tekstinäyte, Kirjasampo)

      *      *     *

Osat. I Totuus vai tehtävä? - II Vielä alemmas - III Sitä nimitetään varastamiseksi - IV Blank verse - V Paperintekijä.

Esimerkkiruno on 'Totuudesta vai tehtävästä', jossa tiivistyy ensimmäisten runojen keskeinen sisältö aforistisesti. Totuudesta on paha sanoa mitään ja tehtävä voi olla mikä tahansa. Ei voi valita kuin oman tiensä, mitä sitäkin voi epäillä. Muun muassa monien yritysten ja erehdysten jälkeen kokemusten kirjahylly vähitellen täyttyy jaettavaksi muillekin.

Parasta mitä voi saavuttaa, on että hyllyt ovat täynnä tavaraa, jotka kiinnostavat muitakin, joita muut voivat vapaasti ottaa omaan käyttöönsä. Mieluiten varastavat. - Itse asiassa tämä runo on poimittu juuri siltä kirjahyllyltä, Katajavuoren kirjastosta muiden käyttöön. Ehkä joku toinen runoilija tai romaanikirjailija tai kuka tahansa saa siitä aineksia omiin totuuksiinsa .. tai tehtäviinsä.

     *     *      *

En voi olla vertaamatta edellistä, hienoa, runoa edelliseen blogikirjoitukseeni Tolstoin "Tunnustuksista". Tolstoille ei ollut tullut mieleenkään, että epäilykin on mahdollista. Kaikkea, ihan kaikkea, ja aina, voi epäillä, eikä se ole nihilismiä. Nyt on vain niin, että esimerkiksi teoriat tieteessä menevät koko ajan kumoon, mikä ei vähennä aiempien ajatusmallien arvoa. Ne eivät vain ole olleet riittäviä jonkin asian ymmärtämiseksi ja selittämiseksi.

Nyt Halloween-aikana tehdään varmasti taas tehtäviäkin. 'Totuus vai tehtävä' -osan runot kertovat tehtävistä, joiden kautta ihminen elämäänsä elää. Lapsi. Hän havainnoi näkee, mitä aikuiset ovat tehneet. Tuhonneet sodissa toistensa elämiä ja omaisuutta. Sellaisia tehtävien mukaisia tekoja voi aina epäillä, vaikka niitä ylistetäänkin. Virallinen Suomi huutaa vielä vuonna 2012 'Heil Hitler'.

Leikki on lasten työtä. Sekin Tolstoilla jäi kaiken vakavuutensa ja ilottomuutensa keskellä näkemättä. Jos Leo Tolstoi olisi lähtenyt yhteiskunnallisiin kokeiluihinsa leikkimielellä, tulostakin olisi ehkä syntynyt. Liika hampaat irvessä tekeminen saattoi olla yksi epäonnistumisen syy. Tai ainakin peruste olla jatkamatta kokeilua.

      *      *      *

'Tie alemmas'. Jos ensimmäisen osasto runot olivat ajateltu lapsen kautta, runon minä on nyt nuori - ja puhuttelee myös sinää, luolamiestä, josta on tullut itselle jollain tavalla tärkeä. Runoillakin hurmasi. Mutta on muistettava 

Alun alkujaan miehet olivat täällä keskenään,
metsästivät, söivät paksuja pihvejä.

Siis siellä cityn paratiisissa.

     *     *     *

'Sitä nimitetään varastamiseksi'. Nuorella naisella on identiteettikriisi. Tarvitaan identiteettivarkaus. Ja ensimmäinen ero toisesta. Ja vihdoin ollaan tässä pisteessä 

purjehdin kolme yötä ja kolme päivää ulkosaaristoon,
löydän vihdoin majakan, josta voin puhua sinulle.

     *     *     *

'Blank Verse'. Lopulta majakkasaarelta, jossa edellisessä osastossa oltiin on tultava takaisin maihin. 

Kun veneeni lähenee rantaa
jää puhkuvaan mutaan sen loukkuun.

Alkaa rämpiminen maailmalla mistä syntyy kokemuksia.

Tänään me lennämme sataaneljääkybää Tammisaaresta
Länsiväylää suoraan suihkulähteeseen ja muutumme
sateeksi (..)

      *      *     *

'Paperintekijä'.  Runoileva hienoperse rakastuu paperimieheen. Edessä on häät ja sellaista. Tietäähän sen mihin se johtaa

Meidän kertomuksestamme
täytyy tehdä jotain,
ehkä muistomerkki Kampinaukiolle
tai tilateos Jumon saarelle

      *      *      *

Riina Katajavuoren ensimmäinen kokoelma "Varkaan kirja" (1992) muodostaa hienon kaaren, läjän roolirunoja täynnä pieniä kertomuksia naisen elämästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti