maanantai 1. lokakuuta 2012

Topelius: "Lintu sininen" [1893]

Suomessa "Lintu sininen" [1893] tunnetaan Sakari Topeliuksen satunäytelmänä, mutta alkuperäinen tarina on tätä vanhempi.  Satu tunnetaan mm. Intiassa ja Persiassa.

Satu kertoo prinssi Amunduksesta ja prinsessa Florinnasta, jotka rakastuvat toisiinsa. Kuningatar Sibylla haluaisi naittaa sen sijaan  tyttärensä Florinellan prinssille, mutta tämä ei ole hänestä kiinnostunut.

Kuningas Guido on nahjus, eikä puolusta tytärtään Florinnaa. Lopulta kuningatar Sibylla sulkee tytärpuolensa linnan torniin, kammioon, jossa hän on vankina.

Florinna ei voi puolustuksekseen muuta kuin laulaa laulun

Oisin heinä nurmikon!

Oisin syksynlehti haavan!
Oisin tuuli ilman aavan!
Oisin kaisla vesien!
Oisin lintu sininen!
Mieli mun ois miekkosen!


Kun prinssi Amundus ei suostu Florinellan puolisoksi,  kuningatar Sibylla pyytää haltiatar Sysistä muuttamaan hänet eläimeksi. Florininella saa päättää millaiseksi eläimeksi ja hän haluaa että prinssi Amundus muutetaan linnuksi - ja hänestä tulee sininen lintu.

Kuningattaren tietämättä linnuksi muuttunut prinssi Amundus saapuu joka yö prinsessa Florinnan luo ja tuo tälle lahjoja ja ruokaa. Kun kuningatar Sibylla sai tietää tästä, hän ripustuttaa teräaseita läheiseen tammipuuhun, jossa linnulla on tapana istahtaa. Lintu haavoittuu. Taikuri Deoletus, joka sattuu paikalle pelastaa linnun hengen ja muuttaa hänet takaisin prinssiksi. Haltiatar Sysisin, noidan hän muuttaa mustaksi kissaksi.

Ja niin kuin saduissa, Topeliuksen sadussakin loppu hyvin, kaikki hyvin. Prinssi ja prinsessa saavat toisensa.

     *     *     *

Topelius on kuitenkin jättänyt sadun kesken - ja kertoo sitä muutenkin omalla tavallaan kaunistellen. Alkuperäisessä sadussa kuningas Guido, Florinnan isä, kuolee. Eikä alkuperäisessä sadussa kuningatar Sibylla pääse maanpakoon vaan kansa tappaa hänet suutuksissaan. Muutenkin satu menee hieman erilaisia polkuja kuin Topeliuksella. Sisar Florinellan taikuri muuttaa emäsiaksi, joka saa kadota metsään. Hän ei pääse naimisiin niin kuin Topeliuksen näytelmässä.

Prinssi Amundus myös epäilee epäilee rakastettuaan petoksesta. Hän kuvittelee jostain syystä, että prinsessa Florinna halusi vahingoittaa häntä - ja päättää sen sijaan mennä naimisiin sisarpuoli Florinellan kanssa. Haltiatar Sysiksen sisar, joka on hyvä haltiatar, päästää kuitenkin ennen häitä Florinnan prinssin makuukammariin yöllä, jolloin tämä pääsee kertomaan prinssille totuuden.

      *      *      *

Sakari Topeliuksen satunäytelmässä "Lintu sininen" on kohtia, jotka jättivät minut mietteliääksi.

Näytelmän lopussa kuningas Guido on muuten armahtavampi kuin alkuperäisen sadun kuningas, mutta hän hirtätyttää kuningattaren hoviherran Mangipanin.

Mitä on tehnyt Mangipani? Hän on vain totellut kuningattaren käskyjä. Piilottanut Florinnan vaatteet, kun Amundus saapui linnaan, jottei tämä pääsisi tapaamaan prinssiä. (Mutta prinsessa tapaa prinssin.) Toinen Mangipanin rikos on se, että hän antaa Florinellalla siskopuolensa sinisen viitan ja naamioi tämän niin, ettei prinssi Amundus heti häntä tunne. (Juoni ei onnistu.) Mangipani mielessään vastustaa kuningatarta, mutta on tälle lojaali. Hän jopa sanoo kuningattarelle säälivänsä kaltoinkohdeltua prinsessa Florinnaa.

Satunäytelmä on kirjoitettu v. 1893, jolloin Venäjä aloitti ns. yleisvaltakunnallisen lainsäädännön suunnittelun, jonka jatkona olivat ns. sortovuodet, minkä merkitystä suomalaiset kansalliskiihkossaan ovat vahvasti liioitelleet. Sortovuosien aikana kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov murhattiin. Jotenkin tulee sellainen vaikutelma, että tässä murha tehtiin ensimmäisen kerran symbolisesti. Lapsille suunnatussa sadussa...

     *     *      *

Näytelmän tai sadun nimi "Lintu sininen" on jollain tavalla koskettava. Pelkkä nimi herättää miellyttäviä tunteita. Se tuo mieleen satakielen, joka on pieni ja mitättömän näköinen ruskea lintu, mutta joka valloittaa laulullaan. Lintu sininen sen sijaan on mykkä - ja sadussa prinsessa on se joka laulaa lintu sinisestä, jollainen haluaisi olla. Prinsessalla on kuitenkin sininen viitta (kuten jumalatar Isiksellä), josta hänet tunnistaa. Muilla sellaista vaatetta ei ole. Hän on siis jo sininen.

Prinsessa ja prinssi ovat jonkin aikaa molemmat sinisiä. Prinsessa laulaa haluavansa olla lintu sininen jo ennen kuin prinssi on muuttunut siniseksi linnuksi. Keskiaikana sininen oli rakkauden väri, ja prinsessa laulaakin, että "mieli mun ois miekkosen". - Prinssi muuttuukin siniseksi linnuksi ikään kuin prinsessan takia tai häntä varten. Prinsessa haluaa prinssiä, joka on lintu sininen, jolloin hän ja prinssi voivat kohdata toisensa sinisinä lintuina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti