perjantai 2. marraskuuta 2012

Berisha & Gashi: "Mustalaiskeittokirja. Reseptejä Euroopan suurimmasta rominilähiöstä" (2012)

"Mustalaiskeittokirja" (2012) on kahden nuoren  romanimiehen Arton Berishan ja Rahim Gashin keräämä reseptikokoelma Euroopan suurimmasta mustalaislähiöstä, Makedonian Shutkasta. 

Shutkan keittiö on moni-ilmeinen yhdistelmä balkanilaista, aasialaista, italialaista, keski- ja itäeurooppalaista ruokaa. Se on simppeliä ja helppoa, mutta rehellistä. Mustalaiskeittokirjalla tuet Balkanin romanien työllistymistä kotiseudullaan. (Takakansi)

     *     *      *

Sympaattinen pieni kirjanen kahdelta nuorelta makedonialaismieheltä. Arton ja Rahim (Rocky) kertoilevat sukulaistensa ja ystäviensä - ja myös omista - lempiruo'istaan. 

Kirjan nimi on huvittavan monimerkityksinen. Metaforisesti se tuntuu viittaavan siihen, miten Euroopan mustalaiset ovat monissa liemissä keitettyjä - ja silti säilyneet ruokineen hengissä. 

Banaalimpi sivumerkitys tuo mieleen 30-luvun Saksan ja Euroopan vainot, jolloin vielä juutalaisia vainotumpia olivat romanit, joista ei jostain syystä olla niin kiinnostuneita kuin älyn ja maisen mammonan jättiläisten, juutalaisten, kohtalosta.  

Siinä missä juutalaiset saivat sodan jälkeen Israelin valtion, sodan käyneet romanimiehet eivät saaneet Suomessa edes rintamamiestiloja niin kuin valtaväestö. Kansallissosialismi ja keskitysleirimentaliteetti jatkui Suomessa sodan jälkeen hienovaraisena - ja jatkuu edelleen. Kaikenlaiset vähemmistöt ja romanikerjäläiset ovat kirosana demokratiassa, jossa tehdään parlamentaarisia enemmistöpäätöksiä. Oli kyse sitten (pitkäaikais)työttömistä, (pitkäaikais)sairaista, vammaisista tai etnisistä vähemmistöistä kuten saamelaisista ja mustalaisista tai vaikkapa Jehovan todistajista, joita ollaan panemassa taas vankilaan.

     *     *     *

Kirjaa selaillessa silmäni hakevat ruokia, jotka ovat jollain tavoin erityisen kiinnostavia. Herkullisia tekijöiden mielestä. 'Täytetty kaali' tuntuu olevan kaikkien suosikki. Ja kaalikääryleethän ovat monen suomalaisenkin kestosuosikki.   

Täytettyyn kaaliin käytetään kaalinlehtiä, riisiä, purjoja, mustapippuria, kuivattua minttua, paprikajauhetta sekä öljyä. Toisin kuin monissa muissa herkkuruu'issa kääryleissä ei käytetä lihaa. 

Purjot paistetaan, pyöritellään öljyssä. Sitten pannulle lisätään paprikajauhe ja riisi. Seosta paahdetaan ja otetaan sitten pois tulelta ja maustetaan mustapippurilla ja mintulla.

Täyte pyöritellään palloiksi ja keitetään vedessä pannulla matalalla lämmöllä. Lopuksi pallot kääritään kaalilehtiin ja tarjoillaan.

     *     *     *

Ruoat ovat yksinkertaisia kuin suomalainen perinneruoka. Kuten 'Makedonialainen salaattikin'. Salaatissa on pelkkiä vihanneksia. Kurkkua, tomaattia, sipulia. Mausteena paprikaa ja suolaa sekä hieman öljyä

Salaatin erikoisuus on siinä, että paprika pannaan pannulle ja annetaan käristyä hetken aikaa. Sitten kaikki aineet pannaan kulhoon ja sekoitetaan ja tarjoillaan. 

     *     *     *

Yhteiskunnallinen romanirunoilija, amerikkalainen Paul Polansky on kirjoittanut kirjan esipuheen. Arton ja Rocky ovat hänen tuttujaan. Polansky tuo esiin yhden hyvin perinteisen romaniruo'an, jota on syöty vuosituhansia eri puolilla maailmaa.

Ruoan perusaineet ovat riisi ja lammas tai kana. Liha paistetaan paellan tavoin avotulella, ja ruoka on espanjalaista paellaan vanhempi. 

Lihan ja riisin lisäksi tarvitaan hieman öljyä ja sipulia ja valkosipulia pannulle ja tietysti tuplasti vettä, mitä on riisiä. Liha paistetaan erikseen ja lisätään riisin sekaan. Ja se on siinä. - Tämä on jotain josta varmasti tykkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti