sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Forman: "Valmont" (1989)

"Valmont" (1989) on Miloš Formanin ohjaama elokuva, joka pohjautuu Choderlos de Laclosin kirjeromaaniin "Vaarallisia suhteita" (1782). (Wikipedia)

      *     *     *

Milos Formanin "Valmont" (1989) on yksi parhaista elokuvista, joita olen nähnyt ja joita on mielestäni tehty. Siinä on länsimaisen ihmisen elämä esitettynä kaikkine koukeroineen pienoiskoossa äärimmäisen pelkistetysti.

Elokuva kertoo yläluokan elämästä 1700-luvun lopun Ranskassa. Päähenkilöinä on kaunis ja varakas noin kolmikymppinen leski markiisitar Merteuil, jonka keski-ikäinen rakastaja kreivi de Gercourt menee yllättäen kihloihin nuoren 15-vuotiaan tytön, Merteuilin serkun tyttären Cecilen kanssa.

Merteuil on vihainen rakastajalleen ja mustasukkainen nuorelle tytölle, mutta teeskentelee olevansa tytön ystävä ja ajattelevansa tämän parasta. Cecile itse on rakastunut soitonopettajaansa Dancenyyn, ja Merteuil yrittää saada seksisuhteen näiden välille, onnistumatta siinä. Merteuil vaihtaa taktiikkaa. Seuraavaksi hän ehdottaa tytölle, että Dancenystä voisi tulla tämän rakastaja. Tämä voisi silti mennä naimisiin itseään paljon vanhemman Gercourtin kanssa josta ei välitä.

Juoneen kuuluu, että hän taivuttelee ystävänsä ja entisen rakastajansa Valmontin viettelemään nuoren tytön. Vasta hääyönä Gercourt saisi tietää, että joku on jo opettanut tytölle seksin salat ja hän on kokenut tekijä näissä asioissa. Tällä tavoin hän nolaisi Gercourtin Pariisin seurapiireissä.

Vastaavasti Merteuil auttaa Valmontia viettelemään pariisilaisen tuomarin nuoren vaimon madame de Tourvelin, johon Valmont on ihastunut. Kaikki menee parivaljakon odotusten mukaisesti, tosin ei suoraviivaisesti. Sivujuonteena on, että Merteuil ja Valmont lyövät keskenään vetoa, onnistuuko Valmont madame de Tourvelin suhteen, joka osoittautuu vaikeaksi palaksi viettelyyn tottuneella Valmontille.

Mutkia matkaan tuo oikeastaan vain nuori kiihkeä musiikinopettaja Danceny, joka ei pidä nuorena idealistina juonitteluista - ja joka haluaa intohimoisesti Cecilen kanssa naimisiin. Rakastajan rooli ei hänelle riitä, toisin kuin Cecilelle. Nuori mies haastaa Valmontin kaksintaisteluun saatuaan tietää, että Valmont on vienyt tytön neitsyyden. Farssimaisessa kaksintaistelussa Valmont menettää henkensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti