torstai 29. marraskuuta 2012

Stevenson: "Kirjoittamisen taito" (2012)

Robert Louis Stevensonin suosittujen romaanien takana piili johdonmukainen taiteellinen ajattelu. Hän pohti estetiikkaa ja kirjoittamisen taitoa ja julisti myös ajatuksensa ajan lehtiin. "Kirjoittamisen taito" (2012) on Stevensonin kirjoituksista koottu rehdin teeskentelemätön manifesti kirjailijan esteettisistä ja eettisistä vaatimuksista, jotka eivät liity ainoastaan maineeseen ja rahaan, vaan johonkin suurempaan päämäärään. (Takakansi)

      *    *     *

Robert Louis Stevensonin esseet kirjoittamisesta ovat ainakin kirjailijan kirjoja lukeneille mielenkiintoista luettavaa. Esimerkiksi "Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde" (1886) on kauhukirjallisuuden klassikko siinä missä Stevensonin esikoinen "Aarresaari" (1882) on ajatonta poika- ja miksei myös tyttökirjallisuutta.

Savukeitaan Ville-Juhani Sutisen kääntämissä esseissä on kirjoitus mm. "Aarresaaren" tekemisestä. Stevenson aloittaa esseensä toteamalla, ettei kirja ollut suinkaan hänen ensimmäisensä vaan hän oli yrittämisen ja erehdyksen kautta lopulta päätynyt teokseen, joka myös julkaistiin.

Yhden vinkin esseestä voi kuka tahansa ottaa heti omaan käyttöönsä. Maiseman muutos helpottaa alkuun pääsemistä, minkä nykypäivän kirjailivat arvatenkin jo varsin hyvin tietävät.

Stevenson ei vain alkanut kirjoittaa kirjaansa vaan suunnitteli aluksi sen luvut, ja hänellä oli edessään kasa tyhjiä papereita. Tehtävänä oli siten vain täyttää sivujen tyhjät kohdat!

Vaikutteita ja varkauksiakin kirja sisältää Daniel Defoen "Robinson Crusoesta" lähtien. Kirja syntyi lopulta nopeasti. Viisitoista lukua syntyi viidessätoista päivässä. Hyvin suunniteltu oli puoliksi tehty.

Lähtökohtana oli idea kartasta tai paikoista, joihin tapahtumat sijoittuvat, mikä helpotti kokonaisuuden hahmottamista.

"Koko tarinan juuret ovat kartassa, kartta kasvaa sen maaperästä ja sillä on oma selkärankansa sanojen syvyyksissä."

Linkki:

Robert Louis Stevenson. 1882. Treasure Island. Project Gutenberg
Robert Louis Stevenson. 1886. The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Project Gutenberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti