torstai 29. marraskuuta 2012

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 109: "Digitaalinen kirjallisuus. Nyt! -seminaari 28.11.2012"

Eilen järjesti Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus (TIEKE) Helsingin Malmilla kiinnostavan "Digitaalinen kirjallisuus. Nyt!" - seminaarin sähköisistä kirjoista.

TIEKE on aiemmin kunnostautunut mm. organisoimalla  Tietokoneen ajokortti -koulutuksia Suomeen.

Yleisten kirjastojen näkökulman seminaariin toi informaatikko Taru Björkman Espoon kaupunginkirjastosta.

Björkman kertoi 15.10.2012 - 31.12.2012 toteutettavasta Helmet - kirjastojen e-kirjapilotoinnista - ja sen alustavista tuloksista.

Asiakkaat ovat voineet lukea 36:a syksyn uutuuskirjaa sähköisessä muodossa, jotka on otettu Otavan ja Editan valikoimista. Kirjastot keräävät palautetta käyttökokemuksista ja käytön määrästä. Käyttöoikeus -lisenssejä kirjoihin on yhteensä 400, joten jokaista kirjaa kohti on noin 10 lisenssiä.

Kokeilun teknisestä toteutuksesta vastaa Ellibs, joka on rakentanut kokeilua varten ebib-palvelun. Asiakas valitsee kirjapilvestä suoraan haluamansa kirjan, klikkaa ja voi alkaa lukea valitsemaansa kirjaa.

     *    *    *

Tällä hetkellä 28.11.2012 lisensseistä on käytössä puolet eli noin 200 kappaletta. Käyttäjistä 25 % on valinnut kirjansa kirjapilvestä ja loput ovat ladanneet sen perinteisellä tavalla laitteeseensa. Mobiilikäyttäjiä on 47 % sähköisten kirjojen käyttäjistä. Tähän mennessä käyttäjiä 36:lla kirjalla on ollut yhteensä 2 000 puolentoista kuukauden aikana.

Kokeilun tuloksia on tarkoitus hyödyntää yleisten kirjastojen sähköisten kirjojen hinnoittelu- ja lisensiointimallia kehiteltäessä ensi vuonna 2013. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uusien sähköisten kirjojen lainaus saattaa yleistyä lähivuosina huomattavasti nykyisestä. 

    *     *     *

HELMET -kirjastojen kokoelmissa olevista kirjoista 1 % on tällä hetkellä saatavissa myös sähköisessä muodossa, joten sähköisten kirjojen käyttö ei voi kovin nopeasti yleistyä muuta kuin uusimman ja vanhimman aineiston osalta.

Taru Björkman esitti esimerkkinä HELMET-kirjastojen tämän hetken TOP 10 -kirjat eli varatuimmat (ja hankituimmat) kirjat. Näistä kirjoista oli sähköisessä muodossa vain puolet. Esimerkiksi Sofi Oksasen, Ilkka Remeksen, Ulla-Lena Lundbergin, Aki Ollikaisen ja Juha Itkosen kirjoja ei ole saatavissa sähköisessä muodossa, mikä tietysti rajoittaa niiden sähköistä käyttöä... Omaan käyttöön digitointi on tietysti aina mahdollista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti