tiistai 6. marraskuuta 2012

Voipio: "Ylipainonen yksisarvinen ja muita kertomuksia" (2010)

"Myry Voipion modernit tarinat ammentavat anarkiasta. Arki kätkee sisälleen ihmeitä, kun lapset ja aikuiset ovat niihin orientoituneita. Kokoelma vilisee originelleja aikuisia ja toimeliaita lapsia. Emma-tyttö rakentaa mummolan kellarin tarpeista kuumailmapallon, Riku-poika löytää salaojasta lohikäärmeen ja yksisarvinen haikailee herkkuja". (Päivi Heikkilä-Halttunen, HS 20.12.2010)

     *     *     *

Myry Voipion esikoiskirja "Ylipainoinen yksisarvinen ja muita kertomuksia" (2010) sisältää yhdeksän lyhyehköä kertomusta, satua.

      *      *     *

Sisällys: Maagiset makkarat - Tutkimusmatkailua - Salaperäinen ojitus - Tuulikukkulalla - Ylipainoinen yksisarvinen - Arvoituksellista antiikkia - Rouva Laitinen harrastaa - Viisarit - Kiisselikuja

     *     *     *

Jollain tavalla pidän Myry Voipion kertomuksista vaikka ne ovat kerrasaan päättömiä saduiksikin. Tällaisissa kertomuksissa on vain se ongelma, että toista tällaista kokoelmaa ei kukaan ihminen maailmassa jaksa lukea, mutta niissä on uutuuden viehätyksensä.

     *      *

MAAGISET MAKKARAT. Herra Yrjölä kasvattaa ja hoitaa kukkia ja kasviksia kasvihuoneessaan. Yhtenä päivänä hän huomaa, että kasvihuoneessa kasvaa vaaleanpunaisia, pulleita makkaroita. Yrjölä yrittää päästä makkaroista eroon, mutta monitoimileikkuritkaan eivät pure näihin otuksiin. Lopulta Yrjölä antaa niiden olla. Elokuussa makkarat olivat kypsiä. - Tämän parempia makkaroita ei varmasti voi ollakaan, oli hänen mielipiteensä makkaroista.

YLIPAINOINEN YKSISARVINEN. Tämä tapaus löydettiin hylättynä tallin portailta. Sitä pidettiin ponina tai hevosena mutta se oli yksisarvinen. Se vihasi heinää ja porkkanoita ja kaikkea mitä hevoset söivät. Sen oli tapana kopistella leipomolle, ja leipuri antoi sille leivoksia ja antoi mitä antoi. - Minä sitten pidän henkilöistä, joilla on kunnon ruokahalu, leipuri sanoi yksisarviselle. Yksisarvinen tutustuu Elliin, jolla on sama ongelma. Äiti syöttää hänellekin kauraa ja porkkanoita, hevosten ruokaa.

Sitten leipurille tulee ongelma. Hän on lihonut niin, ettei pääse enää ovesta ulos - tai sisään. Hän pyytää yksisarvisen ja Ellin apuun, ja antaa leipomon heille ja jää itse eläkkeelle. Ja niin Elli ja yksisarvinen alkoivat onnellisina pitää leipomoa ja leipurille jäi aikaa kirjoittaa ruokakirjojaan.

KIISSELIKUJA 16. Anna huomaa että äiti on kadonnut. Äitiä ei löydy mistään, ja kun isä tulee kotiin järjestetään etsintäpartio, jossa ovat mukana isä Anna, Eetu, Kerttu ja Koira, jonka oikea nimi on Katariina Harmaa. Partio kiertää kaupungin ja löytää äidin satumaisen lammen rannalta. Hänen seurassaan on kuningas ja kuningatar. Äiti kertoo heidän olevan hänen vanhempansa. Äiti ei tiennyt ketkä hänen vanhempansa olivat, sillä hänet oli adoptoitu vastasyntyneenä.

Kaiken tohinan keskellä Koira syö eväänä olleen inkiväärikakun ja muuttuu hieman äidin näköiseksi naiseksi. Paljastuu että Koira onkin äidin sisko, jonka taikuri oli suutuspäissään muuttanut eläimeksi. Ongelmana on että kuningas ja kuningatar haluaisivat jäädä eläkkeelle, ja koska äiti on vanhin lapsi, hänen on määrä periä heidät. Äiti ei kuitenkaan halua lampea ympäröivää valtakuntaa auringonkukkapeltoineen vaan hän antaa sen sisarelleen. Sitten kello on jo kymmenen ja isä sanoo että pitää lähetä kotiin, ja niin he lähtevät ja jättävät kuningasparin ja perillisen valtakuntaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti