perjantai 28. joulukuuta 2012

Boyle: "Trainspotting" (1996)

"Trainspotting" (1996) on Irvine Welshin samannimiseen kirjaan perustuva elokuva, jossa Mark Renton (Ewan McGregor) yrittää päästä eroon heroiiniriippuvuudestaan, ja miten tämä vaikuttaa hänen perheeseensä ja ystäviinsä: hienostelevaan Sick Boyhyn, hieman himmeään Spudiin ja Begbiehin, joka on täysi psykopaatti sekä aluksi ainoaan puhtoiseen Tommyyn.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Edinburghiin, joskin kaikki sisäkohtaukset ja osa ulkokohtauksista on todellisuudessa kuvattu Glasgow'n kaupungissa.

"Trainspotting" voitti BAFTA-palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta ja oli Oscar-ehdokas parhaasta käsikirjoituksesta. Elokuvan on ohjannut Danny Boyle. (Wikipedia)

      *     *     *

Vain britit pystyvät käsittelemään näinkin vaikeaa aihetta ja yhdistämään siihen oman valoisan elämänasenteensa ja huumorinsa. On helppo ottaa automaattisesti kielteinen ja torjuva kanta kaikkeen, mikä liittyy huumeiden käyttöön ja varsinkin tässä tapauksessa, kun kyse on vahvoista aineista.

Tässä elokuvassa ei ehkä päästä kovin syvälle heroiiniriippuvuuden problematiikkaan, mutta elokuva antaa jonkinlaisen ymmärryksen siitä, mitä asioita heroiiniriippuvuuteen liittyy ja millaista  tällaisten ihmisten elämä on. Siksi tämän elokuvan tulisi mielestäni olla mahdollisimman monen koulun opetusvideo, jonka pohjalta käydään keskustelua näistä kysymyksistä. - Suomessa yläasteikäisistä yhä useampi on kokeillut muutakin huumetta kuin alkoholia.

     *      *      *

Heroiini antaa ekstaattisia kokemuksia, jotka ylittävät muut orgastiset kokemukset (ja lopulta korvaa seksin). Se on kai aineen käytön ainoa myönteinen puoli ja syy miksi ainetta käytetään. Haitat ovat kuitenkin monin verroin suurempia kuin hyöty, ja heroiini koukuttaa käyttäjän nopeasti. Sitä ei voi kokeilukäyttää.

Elokuva alkaa vauhdikkaasti, kun nuoret miehet tekevät pieniä rötöksiä saadakseen rahaa huumeisiin. Tämä on kalliiden huumeiden käytön toinen kääntöpuoli. Vankilat ja kuntoutuslaitokset täyttyvät huumeriippuvaisista, ja niin kuin tiedetään esimerkiksi Suomen vankilat eivät pysty mitenkään estämään huumeiden kuljetusta ja käyttöä vankilassa. 

Lisäksi itse käyttö altistaa monenlaisille sairauksille, jotka välittyvät huumeruiskujen kautta, joista pahimpana on tietysti AIDS, monet hepatiittisairaudet ja sukupuolitaudit. Yksi pojista Tommy kuolee, ei tosin ruiskujen takia, mutta muuten huonon hygienian aiheuttamaan sairauteen. Päähenkilö Renton puoluestaan käy HIV-testissä, ja saa onnekseen kuulla, ettei ole HIV-positiivinen.

     *     *     *

Elokuvan alussa päähenkilö Mark Renton luettelee mitä vaihtoehtoja hänellä on elämässä, mutta mikään niistä ei tunnu houkuttelevalta.

Valitse elämä, työ, ura, perhe. 
Valitse vitun iso TV, pesukoneita, autoja, CD-soittimia ja sähkötoimisia tölkinavaajia.
Valitse hyvä terveys, alhainen kolestroli ja hammashoito, asuntolainan lyhennykset, ensiasunto.
Valitse ystävät.
Valitse vaatteet, matkalaukkusarja ja kolmiosainen vuokrapuku.
Valitse tee-se-itse ja ihmettele sunnuntaiaamuisin, kuka olet.
Istu sohvalla ja katso turruttavia visailuja  ja syö roskaruokaa.
Valitse kuihtuminen surkeassa kodissasi.
Olet häpeäksi itsekkäille lapsille jotka olet saanut aikaan.
Valitse tulevaisuutesi, valitse elämä. 

Miksi haluaisin tehdä niin?
Valitsin etten valitse elämää.
Valitsin jotain muuta. Miksi?
Ei ole mitään syitä.
Kuka tarvitsee syitä, kun on heroiini?

Sitten Benton päättää lopettaa ties monennenko kerran aineen käytön, koska hänellä ei ole siihen mitään syytä.  Elokuva kertoo mitä kaikkea tästä päätöksestä seuraakaan. Elokuvan loppu olisi voinut olla toisenkinlainen, mutta ehkä se kuvaa symbolisesti suorastaan ylivoimaista vaikeutta irrottautua elämänpiiristä, johon on kerran jumittunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti