lauantai 29. joulukuuta 2012

Kureishi: "Esikaupunkien buddha" [1990]

"Esikaupunkien buddha" (1991) on kehitysromaani, Lontoon ylistys, villi ja vallaton tarina – arvostelumenestys maailmalla!

Intialais-englantilainen Karim Amir on miehuutensa kynnyksellä. Koti on tavallinen, kiinnostavaa elämässä vain sen oudot puolet – huumeet ja seksi. Väliäkö sillä, kumman sukupuolen edustajan kanssa seksiä harjoittaa, niin kauan kun ei joudu tekemään valintaa. Sehän olisi sama kuin valinta Rollareiden ja Beatlesien välillä. Eletään 1970-lukua Lontoossa, aikaa ennen aidsia.

Kun Karimin isä alkaa esiintyä buddhismi-istuntojen vetäjänä, perheen elämä muuttuu yllättäen. Karim seuraa isäänsä esikaupungista Lontoon sykkivään sydämeen. Hän pääsee mukaan teatteriin, ylämäki alkaa. Tie seurapiireihin on siloitettu.

Kirjan vaihtelevista teemoista – perhesuhteet, rakastuminen ja uskonto, luokkaerot, ennakkoluulot ja rasismi – syntyy iloisenkirjava taideteos. (Kirjasampo)

      *     *     *

Kun Hanif Kureishin "Esikaupunkien buddha" ilmestyi, oli se kirjallinen tapaus Iso-Britanniassa. Sivullisen silmin katsottuna tuntuu yllättävältä, ettei tällaista kirjallisuutta oltu ennen kirjoitettu. Onhan Lontoo suurkaupunki ja kymmenien kansojen sulatusuuni, jossa puhutaan paria sataa kieltä.

Kirjassa maailmaa tarkastellaan toisen polven intialaisen maahanmuuttajan Karimin silmin, jonka isä Haroon (Harry) on pikkuvirkamies, myöhemmin esikaupungin buddha, sillä hän alkaa opettaa vapaa-aikoinaan ihmisille mietiskelyä ja joogaa ym. Kaikki viittaa siihen, ettei pojasta tulee mitään. Hän jättää koulunsakin kesken. Sitten tapahtuu niin kuin usein perheissä, hänen vanhempansa työläistaustainen britti Margaret ja Haroon eroavat, pikkuveli Allie (Amar) jää äidin luo, Karim muuttaa isänsä uuden perheen luo, ja saa samalla samanikäisen velipuolen Charlien itselleen. Äiti muuttaa veljensä Tedin perheeseen.

Jonkin aikaa Karimin vanhempien eron jälkeen isän perhe jättää lähiön taakseen äitipuolen Evan johdolla ja ostaa keskustasta rähjäisen asunnon jonka remontoi, mikä muuttaa Karimin elämän. Uudessa ympäristössä, Evan laajan sosiaalisen verkoston ansiosta, hän tutustuu teatteriryhmään ja toiseenkin, missä hänestä kehkeytyy nopeasti nouseva tähti. Ryhmä käy esiintymismatkalla jopa New Yorkissa, jossa Karim kuitenkin jättää teatterin. Hän on vähän aikaa tunnetuksi punk-tähdeksi nousseen velipuolensa Charlien luona, ja palaa sitten Lontooseen, missä häntä odottaa yllätys. Hänet halutaan uuteen, vuosia kestävään saippuaoopperaan tähdeksi, mikä tekee hänestä kerralla julkkiksen.

      *      *      *

Sosiaalisesta nousustaan huolimatta Karim pitää yllä vanhat suhteensa ystäviin ja sukulaisiin, jotka tosin matkan varrella muuttuvat toisenlaisiksi.

Vanhempien ja veljen lisäksi tärkeitä ihmisiä on isän ystäväperhe Bombaysta, joka asuu naapurissa. Perheeseen kuuluu Anwar, vaimo Jeela sekä tytär Jamila. Karim seurustelee pitkään tämän kauppiasperheen edistyksellisen tyttären Jamilan kanssa, joka kuitenkin lopulta taipuu sovittuun avioliittoon hänelle täysin tuntemattoman ja työtä vailla olevan Changezin kanssa. Jamilan ja Changezin suhde jää kulissiavioliitoksi, joten Changez jatkaa suhdettaan japanilaiseen Shinkoon, joka on prostituoitu.

Äidin veli Ted ja hänen vaimonsa Jean, Gin ja Tonic, kuuluvat myös lähipiiriin. Lempinimiensä mukaisesti heillä on kummallakin alkoholiongelma. Ted kuitenkin tekee remonttihommia, ja hänellä on välillä koko joukko alaisiakin.

Näyttelijän työn kautta Karim tutustuu hänet löytäneeseen ohjaaja-opettajaan Matthew Spykeen ja tämän vaimoon Marleneen. Spyken avulla hän alkaa seurustella toisen ryhmään kuuluvan hienostonaisen Eleanorin kanssa. Suhde Eleanoriin kuitenkin katkeaa siihen, että Spyke ottaa tämän, poikaystävänsä kuoleman jälkeen hieman tasapainottoman, naisen naisen itselleen. Karimia oli selvästi käytetty hieman hyväksi...

     *      *      *

Kirja on kerrottu alusta loppuun saakka Karimin kautta humoristisesti ja omalaatuisella ironialla, mikä pitää lukijan kiinnostuksen tapahtumissa, jotka poukkoilevat yllätyksellisesti.  Ei ole ihme, että tästä kirjasta on tullut post-koloniaalisen kirjallisuuden kulttiklassikko.

Hanif Kureishi kertoo taitavasti, millä tavoin kulttuuriselta taustaltaan paljon briteistä poikkeavat intialaiset ovat sopeutuneet valtakulttuuriin. Menestyminen muun muassa tämän kirjan valossa edellyttää mukautumista siihen, mitä isännillä on tarjota entisille orjilleen, mutta tie jopa tähtiin on avoinna, kun osaa sopivalla tavalla luovia elämässä eteenpäin. Tämän Karim osoitti omalla tavallaan - päästyään ilman kunnon koulutusta ja tutkintoja miljoonatuloihin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti