sunnuntai 30. joulukuuta 2012

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 112: "Huhtikuu on kuukausista julmin"

"Huhtikuu on kuukausista julmin, se työntää / sireenejä kuolleesta maasta, sekoittaa / muiston ja pyyteen, kiihoittaa / uneliaita juuria kevätsateella."

Säkeet ovat T.S. Eliotin "Autio maa" [1922] -runoelman ensimmäiset, osastosta joka on nimetty 'Kuolleen hautajaisiksi'.

Jo heti ensimmäinen säe hämmentää lukijan. Miten talven jälkeen huhtikuu voi olla julma?

Runon toisen säkeen on nähty viittaavan toiseen Walt Whitmanin runoon "When Lilacs Last in the Dooryard Bloom'd" eli "Kun sireenit viimeksi verannalla kukkivat", missä kerrotaan presidentti Abraham Lincolnin taposta v. 1865 heti sisällissodan jälkeen huhtikuun puolivälissä.

Lincolnin surmannut mies vastusti kiihkeästi orjuuden lakkauttamista. Kaikki mitä oli tapahtunut, oli miehen tuoreessa muistissa - ja se että hän intohimoisesti vastusti jenkkejä.

Neljäs säe on englanniksi "dull roots with spring rain", minkä voi ajatella viittaavan myös etelävaltiolaisiin kansalliskiihkoilijoihin, typeryksiin juurineen, jotka saivat vettä myllyynsä vielä keväälläkin, tappion jälkeen.

Ensimmäinen säe on puolestaan kuin suoraan Geoffrey Chaucerin "Canterburyn tarinoiden" [n 1387] 'Prologista. (Tauno Mustanojan käännös v. 1896.)

Kun huhtikuu on sulosateillaan 
valellut maaliskuisen sulomaan
ja kylvettänyt juuret, siemenet
medellä, josta syntyy kukkaset -
kun vieno Zefyros on hengähdellyt
ja hennot versot eloon herätellyt (..)

Vaikka Eliotin ja Chaucerin teksti päällisin puolin muistuttavat paljon toisiaan, niiden sisältö on päinvastainen.

     *     *     *

Miksikö palasin ylläoleviin säkeisiin, vaikka olen jo aiemmin blogissani käynyt läpi tätä Eliotin teosta?

Mielessäni on kuva kuivasta, mutta muhevasta maasta, josta vain vaivoin työntyy vihertävä lehti ylös maasta. Ehkä se on sireenin, ehkä jonkin muun kasvin juuri, joka on asialla.

Maa on kevätsadetta vailla, mutta niin kuin kaksi tekstiä osoittavat, sade voi saada aikaan niin 'rikkaruohojen' kuin 'hyötykasvien' nousemisen maasta. Mietin onko kuvan kasvi kannaltani rikkaruoho vai kenties ruusu, jonka haluan poimia.

Päätän että se on ruusu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti