sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Brännare & Nuotio: "LIZ" (2012)

Musikaali "Liz" (2012) Elizabeth Taylorin intohimoisesta elämästä on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Musikaali kulkee läpi koko Hollywood-tähden elämän. Uran huippukohdat on otettu musikaaliin mukaan.

Musikaalin kehyksenä on tarina ikääntyneestä tähdestä, joka vihdoin suostuu ottamaan vastaan nuoren tuottajan - ja tekemään vihoviimeisen elokuvansa.

Uusi elokuva palauttaa Lizin mieleen aiemmat elokuvansa ja kaiken mitä niihin on liittynyt. Mm. kaikki seitsemän entistä aviomiestä. Hän näkee mielessään itsensä, avioliittonsa ja eronsa sekä hullun, elämää suuremman rakkautensa Richard Burtoniin.

Tampereen  työväenteatteri toi musikaalin syksyllä 2012 Suurelle näyttämölleen. Nimirooleissa Lizinä ovat Sinikka Sokka ja Maria Lund. Käsikirjoituksen ovat tehneet Tiina Brännare ja Eppu Nuotio. Brännare on myös ohjannut musikaalin. (TTT:n sivusto)

     *      *      *

Musikaalista on vaikea löytää heikkoja kohtia niin hyvin kokonaisuus toimii. Musikaalissa on katsojalle monia myönteisiä yllätyksiä, joita ei ole osannut odottaa. Valloittavia tanssikoreografioita mm. Egypti-teema, tankotanssi sekä "Macarena". Sairaalakohtauksessa yksinäinen Liz Taylor saa seurakseen akrobaatin, varjonsa, joka häikäisee kuin tähti itse taidoillaan.

Toinen lizeistä Maria Lund osoittaa olevansa varteenotettava näyttelijä. Hän saa joissain erokohtauksissa sekä Lizin ja Richardin dialogien yhteydessä yleisön kyyneliin eläytyessään suuren diivan elämään. Huumoriakaan musikaalista ei puutu, ja se syntyy tilannekomiikkana Lizin persoonan kautta. Hän oli yhtä äksy ja arvaamaton tosielämässä kuin elokuvassa "Kuinka äkäpussi kesytetään" (1967).

Musiikki on sävelletty osittain varta vasten musikaalia varten (säv. Esa Nieminen & san. Eppu Nuotio), osa kappaleista on ajankuvia Lizin elämän varrelta.

Paul Ankan "You are my destiny", Paul Williamsin "Pretty woman", Calvin Lewisin "When a man loves a woman" muiden muassa kuuluivat suomennettuna esityksen repertuaariin.

Musikaalin lopussa on muistutus siitä, mitä Elizabeth Taylorin perinnölle kävi. Hän testamenttasi koko omaisuutensa AIDS-työhön. Hänen pitkäaikainen ystävänsä Rock Hudson kuoli tähän sairauteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti