tiistai 29. tammikuuta 2013

RUNO ON VAPAA. Osa 55: "Mustia runoja - Black Poems"

"Mustia runoja - Black Poems" - mitä ne ovat? Ei harmainta aavistustakaan. Päivällä vain päätin, että nyt on niiden aika. Joitain ituja mielessäni tosin on...

      *      *      *

Tähän yritän rakentaa tämän illan run-oa.

      *      *     *

Proosallisesti ideoita olen kerännyt:

1) omasta blogista, jossa olen kehittänyt mustien neliöiden teemaa...

2) Wikipediasta: (a) 1900-luvun alun abstraktissa (kuva)taiteen yksi suunta, suprematistit nostivat Kazimir Malevitsin "Musta neliö" -teokset 1900-luvun taiteen ikoniksi v. 1915 jälkeen.
(b) Monitaiteiseissa futuristisessa, venäläisessä  Mihail Matjusin "Voitto auringosta" oopperassa  kehiteltiin jo v. 1913 ideaa puvustuksen / lavastuksen / libreton ym. kautta.
(c) Suprematistien taiteessa käytettiin muitakin geometrisia kuvioita (ympyrä, suorakaide, kolmio sekä perusvärejä (lisäksi harmaa musta ja valkoinen).
(d) Zaum - runous liittyy kaikkeen edelliseen. Erityisesti Aleksei Krutsonyh edusti tätä suuntaan. Hän teki mm. Matjusinin oopperan libreton ja Malevits suunnittelu puvut ja lavastuksen. Zaum on sukua eurooppalaiselle nonsense-kirjallisuudella, dadalle, absurdille näytelmälle ym.

3) Henriikka Tavin "Huhtikuu" (2012). Ja kenties myös "Toivo" (2011) - ja slideshow tulkintani kokoelman kolmannesta osasta 'Toivo', jossa kuljetaan mustan (neliön) kautta mustaan. Ja tietysti "Valkoiset runot - White Poems".

4) Kimmo Pasanen "Musta neliö. Abstraktin taiteen salat" (2004). Jota en ole lukenut...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti