tiistai 29. tammikuuta 2013

Vehmanen: "Miksi leppäkertulla on pilkut?" (2008)

Uusi teema loistavan vastaanoton saaneen "Lapsen oman luontokirjan" (2007) tekijöiltä Suvi Vehmaselta ja Laila Nevakiveltä. Hillevi-hiiri ihmettelee yhdessä lasten kanssa luonnon monia kummallisuuksia. Kirjassa kuljetaan keväästä kesän ja syksyn kautta talveen ja uuteen kevääseen. Nevakiven upeat akvarellit saavat pienen tutkijan innostumaan ja mielikuvituksen liikkeelle.

Miten perhoset syntyvät?” Pieni vaivaishiiri oli pysähtynyt ruohon korrelle miettimään. Nokkosperhonen lepatti hetken niityllä ja lensi sitten pois.

Mistä sadepisarat tippuvat? Minne purot virtaavat? Minulla ei ole hiiren haisun häivääkään!”, hiiri huokaisi. (Minervan sivusto)

    *     *     *

Tietokirjailija, biologi ja toimittaja Suvi Vehmanen oli tänään Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kirjailijavierailulla. Hän kertoi tekemistään lasten tietotokirjoista. Lapsia kiinnosti erityisesti, kun Vehmanen esitteli tekemiään kirjoja kuten "Lapsen omaa petokirjaa" (2010) - ja luki siitä otteen. Kirjailija kysyi, tietävätkö lapset mitkä kaikki eläimet ovat petoja? Joku keksi, että koira nyt ainakin on. Suvi Vehmanen totesi, että petoja ovat sellaisetkin eläimet, joita ei heti ajattele petoina kuten kultakuoriaiset, jotka syövät toisia hyönteisiä. Myös ihminen.

Vehmasen kirjoissa on mukana sekä faktaa että fiktiota, joten ne ovat faktioita. Kaikki tarinat eläimistä eläiminä ovat tosia. Yhdessä tarinassa on ohdakeperhonen, joka lentää kuin linnut Pohjois-Afrikasta Niilin suistolta flamingojen ja krokotiilien luota vuosittain Suomeen. Se että perhonen myös puhuu .. siis ihmisten kieltä .. on tietysti kuvittelua. Kenties Hillevi vaivaishiiren kanssa keskustelu sujuisi? Ainakin kirjassa "Miksi leppäkertulla on pilkut" (2007) se on mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti