maanantai 25. helmikuuta 2013

Bolter: "Writing space. Computers, hypertext and the remediation of print" (2011)

This second edition of Jay David Bolter's classic text expands on the objectives of the original volume, illustrating the relationship of print to new media, and examining how hypertext and other forms of electronic writing refashion or "remediate" the forms and genres of print. Reflecting the dynamic changes in electronic technology since the first edition, this revision incorporates the Web and other current standards of electronic writing. As a text for students in composition, new technologies, information studies, and related areas, this volume provides a unique examination of the computer as a technology for reading and writing. (Takakansi)

     -     -     -    -   -

Jay David Bolterin klassikkokirjan 2. painos on sisällöltään alkuperäistä laajempi. Teoksessa kuvataan painetun kirjan ja uusien medioiden välistä suhdetta ja tutkitaan, miten hyperteksti (esim. nettisivu) ja muut sähköisen kirjoittamisen muodot muuttavat tai korjaavat sitä millaista on painettu kirjoittaminen ollut. Bolter pohtii tietotekniikan monia muutoksia, ja oikaisee omiakin näkemyksiään siitä, mitä ne olivat alkuperäisessä teoksessa. Huomio on erityisesti siinä, millä tavoin Internet-sivuja tehdään ja mitä muita tapoja on kirjoittaa muulla kuin perinteisellä tavalla. Kirja on suunnattu mm. kirjoittamisen opiskelijoille ja siinä tarkastellaan  omaperäisellä tavalla sitä,  miten tietokone on vaikuttanut niin lukemiseen kuin kirjoittamiseen. 

     *     *     *

Olen tankannut tätä kirjaa pari päivää, ja välillä mietin, että kannattaako se. Kieli on usein koukeroista ja tuupattu täyteen asiaa, mutta kyse onkin oppikirjasta. Kirjan 1. painos on kymmenen vuoden takaa, ja vaikka kirjaa on täydennetty, se tuntuu joiltain osin vanhentuneelta. Esimerkiksi sosiaalisen median ja sähköisten oppimisympäristöjen kehittyminen on ollut niin nopeaa, ettei tämä kirja ole pysynyt sen kehityksen vauhdissa. Kirja on kuitenkin hyvä ajankuva 2000-luvun alkuvuosiin.

Ehkä kirjan kiinnostavin väite on, että hyperteksti - esimerkiksi nettisivu, josta on linkkejä muihin sivuihin - on kehittyneempi tapa kirjoittaa kuin perinteinen lineaarinen tapa sivun laidasta laitaan, ylhäältä alas. Bolter ei tosin pysty vakuuttamaan nykylukijaa, mutta ajatus on silti kiinnostava ja ei aivan perätönkään. Pedagogisesti taitavasti rakennettu hyperteksti on varmasti toimivaa oppimateriaalia. Nettisivulle on mahdollista linkittää kaikenlaista lisämateriaalia. Myös kuvia ja videoita. Tässä suhteessa hyperteksti tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin painettu kirja.

Käytäntö on kuitenkin osoittanut että erilaiset materiaalit täydentävät toisiaan. Hyperteksti ei korvaa painettua kirjaa, mutta sähköinen kirja voi sen tehdä ja on jo esimerkiksi it-alalla niin usein tehnytkin. Kirjoja voi lukea esimerkiksi PDF-tiedostoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti