torstai 21. helmikuuta 2013

Karila: "Gorilla" (2013)

Huippulahjakkaan tekijän Juhani Karilan esikoisnovelleja leimaavat poskettomat assosiaatiot ja villisti laukkaava lause. Tekstien aiheet vaihtelevat kirjaimellisesti maan ja taivaan välillä. "Gorilla" (2013) -kokoelmassa kohdataan muun muassa rumien ihmisten koulutuskeskus, maailman vaarallisin omena, autoaan tuunaava Jumala sekä Seinäjoen-junaa terrorisoiva humanoidi. Lukija ei tiedä, mikä häneen osui. (Otavan sivusto)

      *     *     *

Kaikesta suitsutuksesta huolimatta pidän Juhani Karilan novelleja enintään lupaavina. Ne voivat olla kielellisesti nokkelia ja taitavasti rakennettuja, mutta ne ovat parhaimmillaankin aika onttoja kielipelejä. Vasta seuraavat kokoelmat, ja kenties ensimmäinen romaani, vasta paljastavat, onko nuorella miehellä munaa muuhunkin kuin villiin mielikuvituksen käyttöön.

Valitsen esimerkiksi vaikkapa kokoelman toisen eroottisen novellin 'Joku pelastaa minut', jossa mies ilmoittaa haluavansa oppia soittamaan pianoa. Opettaja on nainen. Mies tulee joka päivä samaan aikaan, ja soittaa aggressiivisesti sitä mitä soittaa. Kokonaisia pianokonserttoja ym.

Sitten mies ja nainen tutustuvat paremmin. Käyvät kahvilassa. Nainen pyytää oppilastaan syömään. Sitten he harjoittavat SM-seksiä. Mies sitoo naisen pöytään - ja tapahtuu jotain, jota lukijan on vaikea hahmottaa...

Nainen heräsi lattialla alasti. Hän räpytteli silmiään. Ikkuna oli pimeä. Ei ollut aamu.
Hänen päällään oli hikea ja spermaa. Sitä oli myös hänen tukassaan

Mies on mesonut olohuoneessa ja rikkonut esineitä, mutta se ei naista haittaa. Aamulla nainen on yksin flyygelinsä kanssa luokassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti