torstai 28. helmikuuta 2013

RUNO ON VAPAA. Osa 72: "Paronitar O. puussa"

Italo Calvinon "Paroni puussa" (1960) kertoo pojasta, joka muutti - tai palasi takaisin - puuhun. Epäilen että paroni tai ainakin tarinan kirjoittaja tai kertoja on sukua toiselle kuuluisalle paronille, paroni von Münchhausenille.

Niin voi käydä myös paronittarelle ja niin kävi paronitar O:lle. Paronitar  löysi itsensä puusta, eikä puusta tunnetusti pääse pitkään.

     *     *      *

Kaikki alkoi O:stä, O-kirjaimesta. Eikä muuten olisi voinut ollakaan, sillä se oli O:n nimi. Tai O ei oikeastaan ollut kuin nimen ensimmäinen tunnettu kirjain, mutta se kuului nimeen.

Ihmiset epätoivoisesti arvailivat, mikä paronittaren oikea nimi oikein oli tai siis hänen koko nimensä, johon O-kirjain kuului. Jostain syystä nimi oli ajan myötä päässyt unohtumaan, kun sitä ei oltu kirjoitettu ylös.

Toki ihmiset tiesivät muitakin kirjaimia, joita nimeen kuului. Itse asiassa he tiesivät nimestä kohtalaisen paljon. Nimi nimittäin päättyi neljään merkkiin, jotka olivat kaikkien tiedossa. Nimen loppuosa oli ONESS. Yksinkertaisuuden vuoksi kuitenkin puhuttiin vain paronitar O:sta.

     *     *     *

Yksi, joka sattui olemaan amerikkalainen, veikkasi, että nimi oli TwONESS, sillä paronitar oli tumma ja tulinen, mutta ei kuitenkaan musta. Muutoin sana sopi häneen hyvin. Naisessa oli kuin kaksi eri sielua, jotka eivät sopineet yhteen ja joita hänen jääräpäisyytensä piti koossa. (W.E. Bois)

Internetistä löytyvän Scrabble Word Finderin avulla joku toinen löysi toisen 7-kirjaimisen sanan LiONESS, ja se tuntui heti paljon paremmalta. Nainen oli kuin poikastaan puolustava peto, vaikka hänellä ei poikasta ollutkaan. Tai kuin leijonakuningatar, joka tuntee ja tietää asemansa. Mutta ei, ei hän ollut myöskään LiONESS, sillä paronitar oli ainakin ulospäin käytökseltään hienostunut ja sivistynyt.

Vasta kolmas arvaus osui oikeaan, sillä se oli liian itsestään selvä. Paronitar oli tietysti paronitar eli BarONESS.  Se vain ei ollut tullut kellekään mieleen. Ratkaisu nimiongelmaan oli liian itsestäänselvä.

     *      *      *

Kaikki eivät kuitenkaan olleet vakuuttuneita yksinkertaisesta selityksestä. Arvailu paronittaren nimestä sen kuin vain kiihtyi ja kiihtyi - ja lopulta paronitar päätti muuttaa puuhun asumaan, missä hän sai olla rauhassa häntä häiritseviltä ihmisiltä.

Eräs innokas nimien keräili laati jopa listan vaihtoehtoisista nimistä, jotka sopisivat paronittareen. Sitä varten hän kehitti nettipalvelun WWW.FINDALLWORDS.COM.

Haku palveluun tuotti seuraavan tuloksen (Words containing "oness"):

nonessentials
marchionesses
nonessential
pythonesses
patronesses
marchioness
deaconesses
demonesses
canonesses
baronesses
pythoness
patroness
lionesses
deaconess
demoness
canoness
baroness
lioness

Ja on varmaa, että listaa on mahdollista jatkaa loputtomiin. Joten sen pituinen ei se ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti